Nem lehet négy feleséggel jól bánni

II. Abdullah jordániai király rendeleti úton több változtatást eszközölt a nőszervezetek által különösen diszkriminatívnak tartott jogok rendszerében.

A királyi udvar szóvivője a hétvégén közölte, hogy azok a nős férfiak, akik második feleséget akarnak maguknak, az újabb házasságkötésről előzőleg tájékoztatni kötelesek mindkét asszonyt.

A iszlám vallás egyszerre négy feleséget engedélyez a férfiaknak, de azzal a feltétellel, hogy mind a négy nejükkel kötelesek jól bánni. Ez azonban az iszlám hittudósok többsége szerint szinte lehetetlen.

A királyi rendelet egyik legfontosabb paragrafusa az, amelyik a jövőben engedélyezi asszonyoknak is válást. Abban az esetben ugyanis, ha a feleség kijelenti, hogy "képtelen továbbra is együtt élni" férjével, a bíró kimondhatja a válást, amennyiben az azt szorgalmazó feleség lemond minden anyagi követelésről.

Akárcsak a legtöbb iszlám országban, eddig Jordániában is a polgári törvénykönyv kizárólag a férj váláshoz való jogát ismerte el, kivéve azt az esetet, amikor a férj a házassági szerződésben eleve átengedte feleségének ezt a jogot, vagy ha az asszony "nyomós okot" tudott felhozni a válásra.

Jordániai nőszervezetek szerint azonban mindez még nem elegendő ahhoz, hogy útját állják az olyan eseteknek, amikor a férj, vagy annak férfi rokonsága házasságtörés gyanúja miatt megöli az asszonyt. Nemzetközi emberjogi szervezetek ismételten kifogásolták, hogy az ilyen esetekben a gyilkosra kiszabott büntetések túlságosan enyhék és ezért nem elrettentők.

 Abdullah király rendelete egyébként 18 évre emelte fel a házasságkötés alsó korhatárát, amely eddig lányok esetében 15, fiuknál pedig 16 év volt.