Panamai karácsonyfák Kanadából

Panama nehéz dió a Mikulás számára. Az országban ugyanis decemberben is igen magas hőmérsékleteket mérnek és fenyőfa a 10. szélességi fok közelében legalább olyan különös látvány, mint mondjuk datolyapálma Dániában vagy avocado Alaszkán.

Alig akad azonban olyan panamai, aki karácsonykor hajlandó lenne lemondani "arbolito"-járól (fácskájáról) és ezért a tűlevelű fákat hajón, konténerekben szállítják a messzi Kanadából Panamába évről-évre.

Panamaváros egyik forgalmas utcájában friss fenyőillat terjeng a levegőben Presbitero Jenkins üzlete előtt. A 69 éves férfi, aki 34 éve kereskedik, igazi sztár Panama karácsonyfaárusai között. Az adventi időben nincs egy szabad perce sem. Minden nagyságban kínál eladásra fenyőfákat 12 és 160 amerikai dollár közötti áron. Némelyik magassága eléri az öt métert is.

Miközben Jenkins a kuncsaftokkal foglalkozik, alkalmazottai félóránként locsolják a tűző napon felsorakoztatott fenyőfákat. Jenkins a recesszió ellenére sem panaszkodhat. "A karácsonyfa mindig menő áru" - mondja büszkén.

A lakások szobáiba került fenyőfák a nyirkos levegőben azután sokkal kevésbé hullatják tűleveleiket, mint a fűtött  európai otthonokban. "A fát december elsején felállítjuk és január 6-ig zöld marad" - dicsekszik a német származású Karin Beume, aki férjével, Udóval Panamavárosban a "Steinbock" elnevezésű vendéglőt üzemelteti.

Egész Közép-Amerika alighanem "legnémetebb" vendéglőjében sokan ünneplik szívesen a karácsonyt. A helyiség légkondicionált és ezért nem egyhamar rekednek be a vendégek a karácsonyi dalok éneklése
közben.

Panamavárosban a szállodák előcsarnokaiban, valamint a part-menti sugárúton, az Avenida Balboán is szépen feldíszített karácsonyfák állnak. Kedveltek a életnagyságú jászolfigurák és a pálmaágakra erősített égőfüzérek is, amelyek beragyogják a trópusi éjszakát.