Az XMM Newton Observatory, az Európai Űrügynökség (ESA) műholdra telepített röntgenteleszkópja segítségével egy nemzetközi kutatócsoport szupernagy tömegű fekete lyukat fedezett fel, amelynek forgását kissé lelassítja az azt körülvevő forró gázköpeny mágneses tere.

Ez a lassuló mozgás energiát kelt, hasonló módon ahhoz, ahogyan az autó fékjei hőt keltenek, miközben fékezik a jármű mozgását.

Jörn Wilms, tübingeni professzor és kutatócsoportja szerint "ez az első bizonyíték arra, hogy a galaxisok közepén található nagy tömegű fekete lyukak forognak. Továbbá az első kísérleti bizonyítéka annak a 25 éves elméletnek is, miszerint a forgó fekete lyukak lelassulását mágneses tér okozza." A felfedezés szerint a fekete lyuk közelében lévő erős röntgensugárzás forrása nemcsak a lyukba beszippantott csillagközi gáz, hanem a lyuk forgásának a mágneses tér hatására történő fékeződése is.

A tanulmányozott fekete lyuk az MCG-6-30-15 jelet viseli, és a Földtől több mint 120 millió fényévnyi távolságra van. Nagyjából tízmillió naptömegű, s Naprendszerünknél kisebb térfogatba nyomódott össze.

Ajánlat:

Az XMM Newton Observatory honlapja