A legtöbb madár halászháló áldozata

A tőkehal kereskedelmi halászata a tengeri madarakra leselkedő legnagyobb veszély a világon, amelynek évente 300 000 madár esik áldozatul.

Feketefejű albatrosz (Diomedea melanophrys)

Az angol trónörökös a BirdLife International Mentsük meg az Albatroszokat elnevezésű kampánya mellé állt. A fenékzsinóros, illetve fenékhorgos halászat során alkalmazott speciális halászzsinórok ugyanis tengeri madarak ezreit pusztítják el.

A több mint 100 országban számos nemzeti természetvédelmi egyesületet összefogó szövetség szerint a halászat egyre több szárnyas áldozatot követel, olyannyira, hogy az ismert 21 albatroszfajból 17 globálisan veszélyeztetett, és további három is teljesen eltűnhet egyes területekről. A BirdLife igazgatója, Dr Michael Rands melegen üdvözölte a herceg támogatását.

A szervezet képviselői elmondták, a tonhal és az antarktiszi tőkehal kereskedelmi halászata a tengeri madarakra leselkedő legnagyobb veszély a világon, amelynek évente 300 000 madár esik áldozatul.

A fenékhorgos halászatra készülő hajó körül már gyülekeznek a madarak

Madarakra horgászni

A halászzsinórok akár a 130 kilométeres hosszúságot is elérhetik. A halászhajók nyomában a horogra tűzött csalira vadászó madarak bekapják a horgot, a zsinór a víz alá rántja őket, és megfulladnak.

A madarak védelmére már többféle megoldás is létezik, pl. madárijesztő műanyag szalagokkal felszerelt fenékzsinór használata, gyorsan a víz alá merülő nehezített hálók alkalmazása, illetve a hálók éjszakai kivetése, az albatrosz ugyanis elsősorban nappal vadászik.

Az egyik "fogás"

Dr. Rands elmondta, különös problémát jelent az óceán déli részén tapasztalható illegális halászat. "Ha a 'kalózok' által fogott hal eladását nem nyilvánítják illegálisnak, félő, hogy több albatroszfaj eltűnik a Föld színéről. Azokat is törvény elé kellene állítani, akik az illegálisan fogott halak kereskedelmével foglalkoznak."

A Falkland-szigetek feketefejű albatrosz-populációja (Diomedea melanophrys) 86 000 tojásrakó párt vesztett el az elmúlt öt évben. Míg 1994-ben az albatroszfajok egyharmada állt a kihalás szélén, mára ez arány kétharmadra emelkedett.

Az albatroszok mellett számos más tengeri madárra, így a viharmadárra is nagy veszélyt jelent a kereskedelmi halászat.

Ajánlat

A fenékhorgos halászatról: