Zuckmayer a nácikról

Negyed századdal Carl Zuckmayer (1886-1977) halála után első ízben teszik hozzáférhetővé a drámaíró által az amerikai titkosszolgálat számára készített titkos jelentést.

Ernst Jünger

Ebben 150, politikai besorolás szerint csoportosított jellemtanulmány mutatja be a hitleri Harmadik Birodalom olyan kulturális személyiségeit, mint például Ernst Jünger, Gustaf Gründgens, Leni Riefenstahl és Heinz Rühmann.

Zuckmayer a titkos jelentést az 1943-44-es években, amerikai emigrációjában írta - közölte kedden Gunther Nickel, a marbachi Német Irodalmi Archívum munkatársa. Ott őrzik ugyanis Zuckmayer hagyatékát. Az eddig zárolt anyagot áprilisban jelentetik meg, tudományos kommentárok kíséretében.

Nicke kifejtette: Zuckmayer a jellemzések révén szembe akart szállni a németek kollektív bűnösségének elméletével és gazdag képet rajzolt arról, milyen különböző magatartások voltak lehetségesek a hitleri Harmadik Birodalomban - ezek mellett nem állhat meg a kollektív bűnösség teóriája.

Zuckmayer

Belőlem egy darab

A Nackenheimben (Rajna-vidék-Pfalz) született Carl Zuckmayer 1939-től 1946-ig amerikai emigrációban élt. A háború után visszatért az akkori NSZK-ba, majd 1958-tól Svájcba költözött, ahol 1977. január 18-án hunyt el Visp-ben (Wallis kanton).

Legismertebb színdarabjai: Az ördög tábornoka (1946) és A köpenicki kapitány (1931). A drámaíró Zuckmayer sikereinek titka a virtuóz szerkesztési technika, az eleven környezetteremtés, az erőteljes nyelvezet.

Számos regénye és elbeszélése közül önéletrajza magasodik ki. "Mintha belőlem volna egy darab" - mondta 1966-ban.