Egy rabságban élő nőstény pörölycápa nemrégiben életképes cápabébinek adott életet: a szülést az tette különlegessé, hogy a hároméves cápahölgyet néhány hónapos kora óta csak nőstény cápák vették körül.

Az egyesült államokbeli omahai Henry Doorly állatkertben élő pörölycápa az elmúlt három évet két másik cápanőstény társaságában töltötte, gondozói nem engedtek hímet a közelébe.

A vemhesség oka lehetne szűznemzés vagy ivartalan szaporodás - ez a kétéltűek között gyakran előfordul, de cápáknál eddig még nem tapasztalták.

Ennél a lehetőségnél az állatkert kutatói valószínűbbnek tartják azt, hogy a nőstény pörölycápa még az előtt megtermékenyült, hogy az omahai állatkertbe került volna: szaporítószervében addig őrizte egy hímcápa spermáját, amíg elég érettnek nem érezte magát arra, hogy megszülje utódját.

Ez a hím az a tigriscápa lehetett, amely évekkel ezelőtt megosztotta medencéjét az akkor még bébi pörölycápával. (A pörölycápa vemhességi ideje 9-10 hónap.)

A kutatók már e két - fizikumában teljesen különböző állat - nászát is különlegesnek tartják, kiemelve: méretüket tekintve a pörölycápa és a tigriscápa párosodását a kutyák világában egy csivava és egy bernáthegyi nászával lehetne összevetni - olvasható a BBC internetes honlapján.

Lee Simmons, az omahai állatkert igazgatója szerint ez a felfedezés megváltoztathatja a cápák szaporodásáról eddig vallott nézeteket. A kutatók DNS-vizsgálatot hajtanak végre a hároméves pörölycápán és az újszülöttön (amelyet sajnos alig öt órával születése után megölt egy mérges rája).

Be szeretnék bizonyítani, hogy a nőstény cápák hónapokon, sőt akár éveken át is képesek a szaporítószervükben őrizni a hímektől származó spermát, hogy azután immár ivaréretten világra hozzák utódjukat.