Indiai régészek felszínre hozták a világ legrégibb településének maradványait: az Indus-völgyi civilizációhoz tartozó egykori építmények romjai 9500 évesek, s csaknem négyezer évvel korábbiak, mint az eddig ismert legősibb város.

A nyugat-indiai Szúrat közelében fekvő lelőhelyről fa- és edénydarabok, megkövesedett csontok kerültek elő. M. M. Dzsosi indiai tudományos és technológiaügyi miniszter sajtótájékoztatóján elmondta: a leletek és az ásatási területen feltárt lépcső, udvar, fürdő és templom maradványai közül néhány darab kora megközelíti a 9500 évet, és ez azt bizonyítja, hogy igen korai településről lehet szó.

A felszínre hozott tárgyak és a talajban rejtőző építménymaradványok hangképe alapján a kutatók bizton állítják: az emberi civilizáció már több mint 9500 évvel ezelőtt kialakult ebben a térségben.

India eddigi legrégebbi ismert és régészetileg feltárt kultúrája a 4500 éves Harappá-civilizáció volt.

Az indiai felfedezés megváltoztathatja a városok kialakulásáról vallott nézeteket: a történészek eddig úgy gondolták, hogy a legősibb városokat a sumerok emelték Kr. e. 3500 körül Dél-Mezopotámia (a mai Irak) területén.