Az Alzheimer-kór korai felismerése

Az University of California (Los Angeles) kutatói kimutatták, hogy az agy pozitron emissziós tomográfiai (PET) vizsgálata 95 százalékos biztonsággal időben detektálni képes az Alzheimer-kórt, és így lehetővé teszi az azonnali kezelés elkezdését.

Az eddigi legnagyobb ilyen irányú vizsgálatban a kutatók 284 középkorú és idős embert vizsgáltak meg több amerikai és európai egészségügyi intézményben a PET-scan módszerrel. Ha a teszt változásokat jelzett az agyműködésben, ezeknek elemzése alapján lehetőség nyílt arra, hogy a páciens kognitív képességeinek jövőbeli csökkenését előre jelezzék. 146 páciensnél 2–9 év időtartam alatt rendszeresen adatokat szereztek az agyműködésről, míg 138 páciensnél haláluk után a boncolásnál vizsgálták az Alzheimer-kór jelenlétét.

A kiterjedt vizsgálatok szerint a PET-scan, amely fájdalommentes és rövid idő alatt elvégezhető, nagy biztonsággal (95%) előre jelezte a kórt annak korai fázisában, és a jövőbeli állapotra vonatkozóan 90%-os pontossággal tudott előrejelzést adni.

A PET-módszer az agyműködés mértékét az agy bizonyos területein az anyagcserében elfogyasztott glukóz mennyiségének meghatározásával méri. Az anyagcsere mértékének csökkenése csökkent agyműködésre utal. A módszer más vizsgálati eljárásokkal ellentétben képes az Alzheimer-kórt megkülönböztetni az öregedés okozta normális hatásoktól.

Ajánlat:

University of California (Los Angeles)

Korábban az [origo]-ban:

Alzheimer-kór elleni védőoltás sikeres próbája
2001.07.24. Amerikai és ír kutatók beszámolója szerint egy Alzheimer-kór elleni vakcina első klinikai próbája megfelelt a biztonsági előírásoknak, s a betegek egy részében immunválaszt is kiváltott.