Amerikai tudósok egy új, környezetbarát és gyakorlatilag korlátlan energiaforrást fedeztek fel - az iszapot.

A kutatóknak sikerült elektromos elemet előállítaniuk az óceán fenekén található üledékből szerves anyagot fogyasztó baktériumok segítségével.

Az elem elegendő "iszapáramot" termelt egy zsebszámológép működtetéséhez.

A kutatók úgy vélik, az óceáni iszap nem egyszerűen kimeríthetetlen energiaforrás, de segíthet a környezet szennyező anyagainak eltakarításában is. A szennyező anyagok jelentős része olyan szerves hulladék, amely táplálékul szolgálhat az energiatermelő baktériumoknak.

A Geobacteraceae névre hallgató mikrobák szerves vegyületek oxidálásából nyernek energiát. A folyamat közben fölösleges elektronokat termelnek, amelyek elektromos áramba foghatók.

Derek Lovley és Daniel Bond, a University of Massachusetts két amerikai mikrobiológusa sós vízzel teli halas tartályokat használtak az iszaptelepek létrehozásához.

A tartályok alján grafitvezetékeket helyeztek a tengerfenékről nyert alacsony oxigéntartalmú üledékbe. A vezetékek katódként, vagyis az elem negatív pólusaként üzemeltek. A tartály felső részében az oxigénben gazdag vízbe merített vezetékek játszották pozitív pólus, az anód szerepét.

Néhány hét elteltével a mikrobák elszaporodtak az iszapba ültetett vezetékek körül. Az apró élőlények körül a víz szabad elektronokat szállított, méghozzá a katód taszító hatásának köszönhetően az anód irányába. Mérhető elektromos áram alakult ki.

Greg Zeikus a Michigan State University mikrobiológus így nyilatkozott: "Hihetetlenül izgalmas területről van szó. Ez az eredmény közelebb vitt bennünket az energiaigényeinket kielégítő tengeri zsebtelepek kifejlesztéséhez."

Mindazonáltal növelni kell a rendszer hatékonyságát - különben elektródamezőkre lesz szükség ahhoz, hogy használható mennyiségű energiát nyerjünk.