Kecsketejből pókfonál

Egy kanadai cég pókgéneket ültetett kecskékbe.

Ötször erősebb, mint az acél, és olyan lágy, mint a selyem: ezek a legfőbb tulajdonságai a mesterséges úton előállított pókfonálnak.

Egy kanadai vállalatnak nemrégiben sikerült mesterséges úton létrehoznia a pókok által szőtt fonalat. A mesterséges pókfonál fényes, rugalmas, valamint egyszerre erős és kemény - mondta Jeffrey Turner, a Nexia Biotechnologies nevű vállalat ügyvezető igazgatója a BBC internetes oldalának adott interjújában.

A természetes pókháló alapanyaga egy olyan vízben oldódó protein, amely a pók testéből egy apró nyíláson keresztül távozik fonál formájában.

A mesterséges pókfonál előállítása érdekében a Nexia munkatársai a génmanipulálás eszközéhez folyamodtak: pókgéneket ültettek kecskék szervezetébe.

A kutatók azt remélik, hogy a pókgéneket kapott állatok tejében megtermelődik a pókfonál előállításához nélkülözhetetlen fehérje. Korábban élesztőgombákkal és baktériumokkal kísérleteztek, de az így nyert fonál nem volt elég erős.

A legnagyobb problémát most az jelenti, hogyan állítsanak elő nagyobb mennyiséget a kiváló tulajdonságokkal rendelkező anyagból, amely sebészfonal, elbomló horgászzsinór, valamint golyóálló mellény gyártására is alkalmas.

Turner ezzel kapcsolatban elmondta: a pókokat sajnos nem lehet a növényevő selyemhernyókhoz hasonlóan tenyészteni, mert ezek a nyolclábú rovarok egy adott területen belül egymást is képesek felfalni. A megoldás ezért nem lehet más, mint a gépmanipulált kecskék szaporítása - állítja a kanadai vállalat vezetője.