Leszbikusok saját gyerekei

Egy genetikai eljárással lehetővé válik, hogy a leszbikus pároknak saját gyermekük legyen.

A chicagói Reproductive Genetics Institute kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével mesterséges "hímivarsejteket" lehet előállítani egy női szervezet tetszőleges testi sejtjéből. Ezt a "hímivarsejtet" lehet felhasználni arra, hogy megtermékenyítsék vele egy másik hölgy petesejtjét. Az ilyen módon létrejövő embriók genetikai szempontból mindkét "szülő" örökségét hordoznák.

A mesterséges "hímivarsejt" készítése elméletileg igen egyszerű: a kiválasztott testi sejt genetikai állományát meg kell felezni olyan módon, hogy minden kromoszómából csak egy példány maradjon benne. (Mint köztudott, az ivarsejtek egyszeres, a testi sejtek pedig kétszeres genetikai állományt tartalmaznak, ahol az egyik az apától, a másik az anyától származik.)

A haploidizáció névre hallgató eljárást (az egyszeres kromoszómaszerelvényt tartalmazó sejteket haploid sejteknek nevezik) eredetileg olyan férfiak számára fejlesztették ki, akiknek nem termelődnek ivarsejtjeik (pl. valamilyen betegség, kemoterápiás kezelés stb. miatt).

Az egereken és a laboratóriumi emberi sejtvonalakon végzett kísérletek sikeresnek bizonyultak. A kutatók szerint mintegy másfél év múlva megkezdődhetnek a klinikai próbák.

Ajánlat:

Reproductive Genetics Institute