Veszélyesek lehetnek a villódzó fények

Jobb, ha az epilepsziások nem néznek videoklipeket, a szemet érő benyomások gyors váltakozása ugyanis rohamokat idézhet elő - állítja az "Apotheken Umschau" című német egészségügyi szaklap.

Ugyanígy rohamot válthat ki egy csillogó vízfelület, a diszkó villódzó fényorgonája vagy az autó mellett elsuhanó útszéli fasor látványa is. Bizonyos zeneszámok, de még nyomtatott szövegek betűi és sorai is zavart idézhetnek elő a fejben.

Az emberek mintegy öt százaléka életében egyszer átesik legalább egy epilepsziás rohamon, amelynek előidézője az agyban keletkező rendellenes elektromos kisülésmintázat. Az agy működési zavarai ugyanis görcsöket idéznek elő, és ha a neuronkisülések kellő gyorsasággal követik egymást, bekövetkezik a roham. Ennek szimptómái sokfélék lehetnek: az illető üveges szemekkel tekint maga elé, egész testében remeg vagy súlyosabb esetben eszméletét is vesztheti.

Egyesek epilepsziásnak születnek, másoknál külső behatásokra vagy fizikai tényezőkre vezethető vissza a betegség kifejlődése. Így például koponyasérülése után akár évekkel is epilepsziássá válhat valaki, de agyvérzés, súlyos fertőző betegség után is.