Hitler és ördögűzés

XII. Pius pápa egy neves vatikáni teológus történész szerint a II. világháború idején többször is megpróbálta megszabadítani Adolf Hitlert az ördögtől.

A távolsági ördögűzés tényét a pápa két közeli munkatársa esküvel tanúsította - mondta Peter Gumpel atya szerdán a dpa hírügynökségnek. A múltban az olasz tömegtájékoztatás többször állította, hogy XII. Pius sikertelenül igyekezett kiűzni Hitlerből az ördögöt. Ezeket a beszámolókat azonban a Vatikán nem erősítette meg.

Az írásban rögzített tanúvallomások hivatalosan még zárolva vannak - mondta a német jezsuita, aki XII. Pius pápa boldoggá avatását igyekszik előmozdítani. A vallástudós szerint az említett vallomások újabb bizonyítékul szolgálnak arra nézve, hogy a pápa, aki 1939-1958-ig állt a katolikus egyház élén, a nácizmus eltökélt ellenzője volt. A pápa meg volt győződve, hogy Hitlert az ördög szállta meg - mondta a jezsuita történész, hozzáfűzve: XII. Pius éppen ezért a Vatikánból szűk körben végzett ördögűzési szertartásokkal próbálta meg megszabadítani Hitlert a sátántól. "Általában ördögűzést csak a megszállott személy jelenlétében szoktak végezni" - magyarázta a teológus.

A XII. Pius boldoggá avatása érdekében indított eljárást történészek többször élesen bírálták. Azzal vádolják az olasz születésű pápát, akinek polgári neve Eugenio Pacelli volt, hogy nyilvánosan nem ítélte el a nemzetiszocializmust. A katolikus egyház ezzel szemben azt hangoztatja, hogy XII. Pius ellenezte a zsidóüldözést, és sok olasz zsidó életét megmentette azzal, hogy a II. világháború idején menedéket biztosított számukra a Vatikánban - írja a dpa.

Gumpel 1999 márciusában a Regina Apostolorum pápai egyetemen rendezett kongresszuson azt állította, hogy XII. Pius pápa 1940-ben támogatott egy Hitler meggyilkolására szőtt német tábornoki összeesküvést, és erre vonatkozóan bizonyítékok találhatók a brit külügyminisztérium levéltárában.