Ausztráliában a világon először adtak el külföldre klónozott bikaborjúkat. A klónozott állatokat Kína vásárolta meg egyenként 200 000 amerikai dollárért.

A két négy és fél hónapos bika Ausztrália dollármilliókat érő első számú apaállatának, Donornak a másolata. - Az állatok értékesítésével lehetővé tesszük, hogy meglehetősen jutányos áron mások is hozzájussanak az apaállat eredeti genetikai adottságaihoz - mondta az ausztráliai RAB genetikai vállalat vezetője, Warwick Ashby. A klónozás a RAB és melbourne-i Clone International vegyesvállalatának eredménye.

Az alkalmazott klónozási technológia az új-zélandi Ag Researchtől és attól az - amerikai - Geron Corporationtól származik, amely a skót Roslin Intézettel együttműködve néhány évvel ezelőtt létrehozta az első klónozott állatot, Dollyt bárányt. Ausztráliában a Donor nevű bikától származó sperma évente több mint egymillió ausztráliai dollárért kel el. Az apaállattól származó klónok révén akár háromszorosára növelhető a bevétel, mivel az ilyen az állatok kizárólag Donor génállományát hordozzák.

- Az új exporttevékenységgel csak kihasználjuk lehetőségeinket - mondta a RAB vezetője egy Victoria államban tartott tehenészeti bemutatón. A RAB és a melbuorne-i Clone International évente 20-40 klón létrehozását tervezi négy, kiválóan tejelő utódokat nemző tenyészállat testi sejtjeinek felhasználásával. Ez fedezné az elsőként számításba vett vásárlók, Kína, India, Thaiföld és Vietnam egyenletes ellátását.

A száj- és körömfájás következtében megcsappant állatállomány miatt az európai piac is kitűnő lehetőségnek látszik, de ott erős ellenérzés van a klónozással szemben, és ennek enyhülnie kell, mielőtt a vegyesvállalat nyugat-európai exporttal is próbálkoznék - mondta Ashby.