Kipusztulás veszélye fenyegeti az őzek és a szarvasok 90 százalékát az orosz Távol-Keleten a rendkívüli hóesések következtében, amely megfosztja őket táplálékuktól - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

"Napjában mintegy nyolc őz- és szarvastetemre bukkanunk. Egy hét múlva az állatok még nagyobb számban hullanak majd el" - figyelmeztetett Pavel Fomenko, a WWF orosz munkatársa.

Az éhségtől elgyengült állatok könnyű zsákmányai a vadorzóknak - mutatott rá Fomenko és elmondta: mintegy 40 ezer dollárra lenne szükség ahhoz, hogy az éhező őzeket és szarvasokat védett rezervátumban etethessék.

Mivel pedig ezek az állatok képezik az amuri tigrisek és a távol-keleti leopárdok fő táplálékát, tömeges elhullásuk kipusztulással fenyegeti a már amúgyis ritkává vált ragadozó fajtákat is - írja az AFP.

Január eleje óta több mint másfél méternyi hó zúdult az orosz Távol-Keletre, ami különösen megnehezíti - ha ugyan teljesen lehetetlenné nem teszi -, hogy az állatok élelmet találjanak maguknak az erdőkben.