Amerikai és nyugat-európai kutatók egyaránt azon dolgoznak, hogy vakcinálással vegyék elejét a fogromlásnak.

A vakcina célpontja a Streptococcus mutans baktérium, mely azáltal rongálja a fogakat, hogy nagy mennyiségű tejsavat termel, az pedig megtámadja a fogzománcot, továbbá elősegíti a lepedék képződését.

Bostoni kísérletek alapján úgy tűnik, a vakcina adása gyermekeknél 18 hónapos és 3 éves kor között a leghatásosabb, és akár élethossziglan szóló védelmet nyújt.

Valójában nem is magát a baktériumot támadják meg vele, hanem azt az enzimet, mely a fogakhoz kapcsolja. E rögzülés hiányában fogmosáskor a baktérium könnyen eltávolítható.

Amikor felnőtteknek adtak orálisan vakcinát, azt tapasztalták, hogy ellenanyag termelődik a baktériummal szemben. Londoni kutatók másféle vakcinán dolgoznak, mely nagy tisztaságú antitesteket tartalmaz, és közvetlenül támadja meg a baktériumot. Mivel azonban ez nem vált ki immunválaszt, hosszú távú védekezésre évente kell adni.

Mindkét kutatócsoport szerint 5-7 évbe is beletelik, mire a vakcinák piacra kerülhetnek, aminek részben az az oka, hogy a klinikai kipróbáláshoz nem kapnak elegendő anyagi támogatást.