Iszákosok, megrögzött hazudozók, bűnözői múlttal rendelkezők és rossz hírű emberek űrturistaként soha nem juthatnak fel a csillagok közé.

Az első űrturista: Dennis Tito

Az amerikai űrkutatási központ (NASA) nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a kilencoldalas dokumentumot, amely azokat az igen szigorú követelményeket tartalmazza, amelyeket az űrturista-jelölteknek teljesíteniük kell.  

A jegyzék összeállításán 2 éven át dolgoztak a NASA munkatársai. A jelöltek számára nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vendégei lehessenek.

A lehetséges űrturisták múltja és jelene egyaránt befolyásolhatja a kiválasztás szempontjait: a válogatás során kizáró ok a bűnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válthat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra.

A jövő űrturistáinak tudniuk kell angolul, és felkészülésük során Moszkvában és Houstonban is részt kell venniük kiképzésen.

Charles Precourt, a NASA főűrhajósa szerint az űrturisták kiválogatásának szempontjai megegyeznek azokkal, amelyeket a washingtoni kormányzat alkalmaz bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kényes tisztségek betöltésénél.

A NASA tavaly decemberig - amikoris engedélyezte a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth kérelmét - hevesen ellenezte az űrturizmus bevezetését az ISS-en.

Dennis Tito amerikai milliomos utazásakor a NASA szakemberei kezdetben arra hivatkoztak, hogy látogatása zavarólag hat az űrállomáson folyó kutatási munkára - de aztán mégis engedtek szigorukból és engedélyezték, hogy a szovjet kontingens keretében ő lehessen az első űrturista.