Angol kutatók áruházi tolvajok viselkedését vizsgálják áruházi tolvajokkal.

A kutatásban résztvevő önkénteseket, akik korábban áruházi tolvajok voltak, miniatűr kamerával szerelték fel, és így indították őket "beszerző körútjukra".

A feladat az volt, hogy - ügyes tolvajhoz méltóan - minél észrevétlenebbül minél több cikket lovasítsanak meg az áruházakbban.

A vizsgálat során kiderült, hogy a tolvajok rendkívül gyorsan, mindössze néhány perc alatt megtalálják azokat a pontokat, amelyek a biztonsági kamerák látókörén kívül estek.

Martin Gill professzor (University of Leicester), a kísérlet vezetője elmondta, hogy máris sok ismeretet szereztek arról, milyen helyzetek, körülmények vonzzák leginkább a tolvajokat.

A vizsgálatról értesítették az üzletvezetőket, ám a biztonsági személyzetet természetesen nem avatták be.

"Ezzel a módszerrel sokkal érthetőbbé válik, hogyan használják ki bolti tolvajok a biztonsági rendszerek gyenge pontjait. Az első eredmények alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a biztonsági rendszerek nagy részei eléggé megkönnyíti a fizetni nem akaró 'vásárlók' dolgát" - fogalmazott a professzor.

"A vizsgálat olyan gyenge pontokat tárt fel az áruházak biztonsági rendszerében, amelyeket a hagyományos biztonsági kamerákon keresztül nem ismerhettünk volna meg."

A vizsgálat egyik fő oka az volt, hogy az áruházi tolvajok évente 2,9 milliárdos kárt okoznak az angol kereskedőknek.