Hamarosan az édességekkel és a cukrozott italokkal azonos tiltólistára kerül az alma, amelynek fogyasztásáról mindeddig úgy tudtuk, hogy az egészséges fogak egyik fontos segítője.

A legújabb fogászati kutatások bebizonyították, hogy a gyümölcs magas cukor-és savtartalma károsítja a fogzománcot. A brit fogászok szövetsége ezért nem is ajánlja az alma önálló ételként való fogyasztását, helyette azt tanácsolja, hogy az emberek csak a főétkezéskor egyék ezt a gyümölcsöt.

Az elmúlt évtizedek almanemesítési hulláma számos olyan fajta létrejöttét eredményezte, amelynek cukortartalma 50 százalékkal magasabb az olyan hagyományos fajtákénál, mint például a golden, és a fogyasztók rákaptak ezekre a sokkal ízletesebb fajtákra.

Miközben köztudott, hogy a cukor fogszuvasodást okoz, kevésbé ismert az alma savtartalmának fogkárosító hatása. "Az almák savtartalma magas, és ezért kutatásaink a fogzománc eróziójára összpontosulnak. A fluor tartalmú vizek, fogápoló eszközök elterjedése miatt a fogszuvasodás ugyan csökken, a fogzománc eróziója azonban mindennapossá vált.

Ha a fogzománc elhasználódik, regenerálására nincs lehetőség. A kutatások azt mutatják, hogy felnőtteknél az étrend, leginkább a gyümölcsök és a gyümölcslevek fogyasztása okozza az fogeróziót - magyarázta a Daily Mail napilapnak a brit fogorvosok társaságának (BDA) szóvivője.

Egyben felhívta a szülők figyelmét, hogy gyermekeiknek csak jól felhígított gyümölcsleveket adjanak. A BDA a főétkezések közötti harapnivalóként inkább a sajtfogyasztást javasolja: igaz, hogy magas a zsírtartalma, de semlegesíti a fogzománcot támadó savakat.

Az illetékesek rámutattak arra, hogy a gyerekek körében végzett fogszuvasodási kutatások sokkal rosszabb fogakat találtak olyan gyerekeknél, akiknek családja vegetáriánus, vagy a gyümölcsfogyasztást részesíti előnyben.

Az orvosok emellett óvnak az alma fogyasztása utáni közvetlen fogmosástól is, ami sokkal inkább káros, mint hasznos: a savak meglágyítják a fogzománcot, és azt a fogkefe súrolása még inkább vékonyítja.

Ajánlat:

Korábban:

Könyvajánlat

Ujvári Margit