Megfulladtak a halak Rio de Janeirónál

Ezernyi oszló haltetem bűze fogadta kedden a Rio de Janeiro egyik festői elővárosa környékén sétálókat, kocogókat: a város fölötti források és a tengeröböl között elterülő sekély tavacskák vize annyira elszennyeződött, hogy a halak megfulladtak.

Hatvanhat tonnányi haltetemet gyűjtöttek össze eddig a sekély vizekből. Andre Correa, Rio állam környezetvédelmi államtitkára elmondta, hogy az egyébként is szennyezett vízben élő halaknak a meleg idő beálltával a szokásosnál jóval több oxigénre lenne szükségük, épp akkor, amikor a víz felmelegedése miatt az algák is bővebben burjánzanak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a turisták százezreit odavonzó karneváli vigasságok ideje egybeesik a nyár beköszöntével, s az immár szinte menetrendszerűen bekövetkező halpusztulással.

A halpusztulás az államtitkár szerint még sokáig probléma lesz, bár eddig már több mint 5,7 millió dollárt költöttek a víz tisztítására, és készültek tervek arra is, hogy a tóvidéket az óceán felé jobb vízcserét lehetővé tevő csatornákkal lássák el.

Tavaly februárban - amikor a nyári meleg beköszöntött - 56 tonna haltetemtől kellett egyik napról a másikra megtisztítani a környéket.

Korábban:

Ajánlat: