A salzburgiak többsége fellélegezhet: ismét túl vannak 13-án.

Ugyanis egy legutóbbi felmérés szerint a salzburgi hölgyek és urak bizony meglehetősen babonásak. Közülük csak minden ötödik nem hisz az olyan jó vagy rossz előjelekben, mint például kéményseprőt látni vagy a 13-as szám.

Egy salzburgi közvélemény-kutató intézet januárban 409 salzburgi nő és férfi megkérdezésével kiderítette, hogy négylevelű lóhere mellett senki nem képes csak úgy elmenni: a megkérdezettek háromnegyede válaszolta azt, hogy a "lóhere jelentőséggel bírhat", s erre ő mindig odafigyel. Második helyen áll a szerencsés előjelek között a csillaghullás, amelynek a megkérdezettek kétharmada tanúsít jelentőséget.

A ritka égi jelenség különben a nők számára fontosabb - 72 százalékuk figyel rá, míg a férfiaknak csupán 55 százaléka.

A 13-as szám a megkérdezetteknél a hatodik helyen állott a "rossz előjelek" sorában.

A salzburgiak számára a negatív tartalmú előjelek különben sokkal kevésbé fontosak, mint a szerencsét hozók. Ami a megkérdezettek életkorát illeti, nem mutatkozott különbség - fiatalok és öregek ugyan olyan mértékben hisznek negatív és pozitív előjelekben. Igaz ugyan, hogy a fiatalok körében némileg divatja múlt már az a hiedelem, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét hoz, mivel a 29 év alattiaknak csak 22 százaléka hisz benne.

Nemek szerinti lényeges különbség pedig csak a megkérdezettek azon 19 százalékánál áll fenn, akik sem a jó, sem pedig a rossz előjelekben nem hisznek: háromnegyed részük ugyanis férfi.