A tudósok szerint a hűvösebb éghajlatú országok, illetve a volt kommunista országok sportolói számíthatnak a legtöbb olimpiai éremre.
Fotó: DPA

A norvég biatlonista, Ole Einar Björndalen második aranyérmének örül

A sportolók testi és lelki kondíciója, vagy a világranglista jelenlegi állása mellett az anyaország GDP-je és politikai helyzete is meghatározó abból a szempontból, hogy ki fog a bajnoki dobogón állni - állítja két harvardi közgazdász, Daniel Johnson és Ayfer Ali.

A két tudós a New Scientistnek elmondta: számításba kell venni az ország népességét, földrajzi fekvését és éghajlatát is.

A felsorolt tényezők alapján a közgazdászok azt jósolják, a legtöbb pálmát Németország fogja elvinni.

A német sportolók szerintük összesen 31 érmet, köztük 11 aranyat vihetnek majd haza. Dobogós lesz még Oroszország is a maga 21 érmével, amelyből 10 első helyezést jelent majd. Az USA és Norvégia sem végeznek majd rosszul.

A kutatók előrejelzései 96 százalékos pontossággal váltak valóra a sydney-i nyári játékok idején.

Gazdasági és politikai tényezők alapján a brit csapat egy aranyra és három ezüst-, illetve bronzéremre számíthat, így a 15 helyen fog végezni.

A kutatók kiemelték, hogy az egypártrendszerű, illetve kommunista országok rendszeresen túlszárnyalják a hozzájuk hasonló gazdasági és földrajzi hátterű versenytársaikat.

Az elemzésből kiderül: a hidegebb éghajlatú országok mindig lekörözik a napfürdette államok sportolóit - még a nyári olimpiákon is!

 Johnson mindazonáltal felkészül a kivételekre is. "Ha egy ország következetesen túllép a politikai és gazdasági tényezők alapján megfogalmazott elvárásokon, az elárulja, az ország sportolói nem akármilyen közösséget alkotnak."

Korábban:

Ajánlat: