Klimatikus változások "archívuma" egy tóban

A klimatikus változások jobb megértése érdekében egy amerikai kutatócsoport arra készül, hogy feltárja a világ legnagyobb és leggazdagabb természetes archívumát, a pleisztocén korban kiszáradt Malawi (Nyasza)-tavat.

A kutatóknak a legújabb fúrási technológiák segítségével most első alkalommal sikerülhet értékes üledékeket felszínre hozni a 750 méter mély és mintegy 7 millió éves tó aljáról.

Az első fúrásokat 2003 januárjában akarják megkezdeni: a feltárás összesen 70 napot vesz majd igénybe.

A tudósok szerint a tó üledékes kőzetei a klimatikus változásokra utalnak, a bennük rejlő jelzések segíthetnek megfejteni az emberi fejlődés eddig rejtve maradt titkait.

Andrew Cohen, az egyesült államokbeli arizonai egyetem kutatója szerint évmilliókon át minden évben újabb és újabb üledékrétegek rakódtak le a Malawi-tóban.

Minden rétegben két különböző színű zónát lehet elkülöníteni: a sötétebb szakaszok az egykori esős időszakokra utalnak, a világosabb üledék színét a száraz évszakokban élt egysejtű algák adják.

Az üledékek összetételéből a tudósok meg tudják határozni, milyen volt az időjárás évmilliókkal ezelőtt, mennyi csapadék hullott.

Cohen abban reménykedik, hogy az afrikai tóból felhozott üledékek segítenek megválaszolni azt a kérdést, hogy bolygónk éghajlatának változásában mi játszott fontosabb szerepet: a jég előretörése, visszahúzódása az Északi sarkkör vidékéről, vagy a trópusok időjárási körforgása.

Ajánlat:

Phase One of the Nyanza Project - Részletesen a feltárásról