A mekkai zarándoklat harmadik napjának szertartását, az "ördög megkövezését" kezdte meg pénteken mintegy kétmillió iszlám hívő a szaúd-arábiai Minában.

A zarándoklat még Mohamed próféta által kialakított szertartásrendjének megfelelően a hívők a harmadik napon, a Muzdalifa völgyében töltött éjszaka után a Mekkától 8 kilométerre fekvő Mina völgyébe vonulnak. A legenda szerint ezen a helyen háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá. A zarándokok három, 18 méter magas kőoszlopra dobják kavicsaikat.

Ez a szertartás a mekkai zarándoklat veszélyes része. Tavaly 35 hívő vesztette életét, mert megfulladt az oszlopok körül tolongó tömegben, vagy társai agyontaposták. A szaúdi hatóságok idén drákói szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be: rendőrök irányítják a tömeget, amelynek mozgását helikopterekről és kamerákkal is figyelemmel kísérik. A közelben pedig mentőautók tucatjai és orvoscsoportok állnak készenlétben.

Az ördög megkövezése után következik az "áldozat ünnepe": bárányt áldoznak annak emlékére, hogy Ábrahám - hitének szilárdságát bizonyítva - kész lett volna feláldozni fiát Isten parancsára, de az megelégedett egy báránnyal is.

A zarándokok régebben maguk mutatták be az áldozatot, de bő egy évtizede a szaúdi hatóságok a helyszínen felépítették a világ egyik legnagyobb vágóhídját, amely egy megvásárolható bon fejében végrehajtja a rítust. Az állatok fagyasztott húsát a muzulmán világ ínségesei között osztják szét. Ugyanezen a napon világszerte 1,2 milliárd muzulmán szintén állatáldozattal ünnepel.

A mekkai zarándoklat az iszlám hit ötödik oszlopa és egyben legjelentősebb megnyilatkozása. A zarándoklatot minden arra fizikailag és anyagilag képes muszlimnak életében egyszer végre kell hajtania, amennyiben távolléte nem okoz nagy nehézséget családjának.