Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter keddi közlése szerint a jövőben Oroszország legfontosabb űrrepülőterévé fejlesztik az észak-oroszországi Arhangelszk melletti pleszecki kozmodromot.

A politikus ugyanakkor tudtul adta, a belátható jövőben Moszkva nem mondhat le a Kazahsztán területén lévő Bajkonurról sem. Ez utóbbi központból elsősorban a legénységgel rendelkező űrhajókat indítják, míg a katonai jellegű kilövések helyszínét alapvetően Pleszeckbe helyezik át.

Ivanov Pleszeckben a Szojuz-U nevű hordozórakéta indításán vett részt, amely az orosz hadsereg Kozmosz-2387 típusú megfigyelő műholdját állítja pályára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen a közelmúltban adott utasítást a pleszecki központ jelentős fejlesztésére. Ezt az elképzelést támogatta Jurij Koptyev, az orosz űrhivatal, a Roszaviakoszmosz igazgatója is.

Szerinte az elkövetkező két évben lehetővé kell tenni, hogy Pleszeck alkalmassá váljon a legújabb generációhoz tartozó Angara típusú rakéták kilövésére, ami lehetővé tenné, hogy függetlenebbé váljon az orosz űrkutatás.

Becslések szerint ugyanis a 2005-ig tervezett pleszecki beruházás mintegy 130 millió dollárba kerülne, ezzel szemben Moszkva jelenleg évi 115 millió dolláros bérleti díjat fizet Kazahsztánnak a Szovjetunió felbomlása után a közép-ázsiai állam által megörökölt egykori szovjet űrközpont használatáért.