Noha levágás után minden két évnél idősebb állatot megvizsgálnak, a BSE-tesztek nem százszázalékosak. A betegséget csak akkor lehet kimutatni, ha elengedő prion - BSE-kórokozó - van a marhák agyában, tehát többnyire harminc hónapos koruk után, amikor már jelentkeznek náluk a betegség tünetei. Nem lehet kizárni, hogy fiatal, tünetmentes, de fertőzött állatok húsa esetleg ne a hentesüzletekben kössön ki.

Ezen a téren nagy lépést tettek előre a Max Planck Biokémiai Intézet kutatói. Új tesztelési módszert fejlesztettek ki, amely laboratóriumi körülmények között tízszer érzékenyebb az eddig használatosnál. Elve igen egyszerű: az agyból leszívott mintát először egy membránon préselik át. Ez visszatartja a prionokat, amelyek megfelelő biokémiai kezelés után antitestekkel kimutathatók.

Az új módszer segítségével vizeletből is megpróbálják kimutatni a kórokozót. Izraeli kutatók ugyanis prionokat tudtak kimutatni a BSE-vel rokon Creutzfeld-Jakob-kórban szenvedő hörcsögök, marhák, valamint emberek vizeletében. Ha sikerül a német kutatók terve, akkor e módszerrel detektálható lesz a BSE-fertőzöttség nemcsak a fiatal, hanem az élő állatoknál is, például teheneknél és más tenyészállatoknál.