Egy nyugat-ausztráliai szénkutató fúrás során különös képződményre bukkantak mintegy 600 méter vastagságú kőtörmelék és homok alatt. A különös összetételű, erősen összepréselt és kinyomakodott gránitban egy kb. 120 kilométer átmérőjű aszteroidabecsapódás nyomai rajzolódtak ki.

A gránitminták analízise során tisztázódott, hogy értékes ásványokat, magnéziumot, rezet, krómot, nikkelt tartalmaz, ezek pedig ritkán fordulnak elő gránitokban. Kiderült, hogy valamikor 360 millió éve egy kb. 5 kilométer átmérőjű aszteroida csapódott a Földbe, s nem szóródott szét, mint oly sok társa, hanem hatalmas nyomással megolvasztotta a gránitot. Ez az idő egybeesik a devon időszak végével, amikor tömeges globális kihalás következett be, és a fajok 85%-a tűnt el véglegesen. Eddig is aszteroida becsapódását sejtették a háttérben, de nyomát nem találták.

A Woodleigh-kráter a negyedik legnagyobb ismert becsapódási sebhely a Földön, mérete nagyjából akkora, mint a mexikói Chicxulub-kráteré. Mint ismert, ezzel hozzák kapcsolatba a kréta végi nagy kihalásokat.