Új napelemszárnyak az űrteleszkópon

A március 5-én végrehajtott második űrhajón kívüli munka során a Columbia űrrepülőgép két asztronautája, James H. Newman és Michael J. Massimino kicserélte a Hubble-űrtávcső második napalemszárnyát is. Az előző alkalommal már lecserélt első napelemszárny teljesítményével együtt 23%- kal több energia juthat a teleszkóp rendszereibe, mint eddig.

Ezzel lehetőség nyílik az eddigieknél összetettebb tudományos munka elvégzésére, mivel az új napelemszárnyak már elég energiát szolgáltatnak ahhoz, hogy a Hubble összes műszere párhuzamos üzemmódban dolgozhasson.

Az űrséta során egy olyan alkatrészt is kicseréltek, amely alapvető szerepet játszik a távcső mozgatásában, illetve "célratartásában". A műveletre azért volt szükség, mert az előző példánynál tavaly novemberben a rendellenes működés jeleit tapasztalták. A csere után a Hubble négy ilyen megbízható alkatrésszel rendelkezik.

A harmadik, legfontosabb űrhajón kívüli munka szerdán következik, amikor sor kerül a teleszkóp energiaszabályzó egységének (Power Control Unit, PCU) cseréjére. A PCU osztja el a napelemektől érkező energiát az akkumulátorok és a fedélzeti berendezések (köztük a tudományos műszerek) felé. Az új napelemekkel és az új PCU-val egy energetikai szempontból megfiatalodott, életerős űrtávcső marad majd odafent.