Magához tért a Hubble-űrtávcső

Megkönnyebbülhetnek a NASA szakemberei: az új energiaszabályzó egység beszerelése után sikerült életre kelteni az optikai távcsövek koronázatlan királyát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Columbia űrrepülőgép legénységének két tagja ma (szerdán), közép-európai idő szerint 9:28-kor kezdte meg a küldetés legkritikusabb feladatának végrehajtását, a Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) új energiaszabályozó egységének (Power Control Unit, PCU) felszerelését. A PCU osztja el a napelemektől érkező energiát az akkumulátorok és a fedélzeti berendezések (köztük a tudományos műszerek) felé, így a HST "szívének" tekinthető.

A mintegy 5 és fél órás űrhajón kívüli munka problémákkal kezdődött (John Grunsfeld szkafanderének hűtőrendszerében vízszivárgást észleltek, ezért az űrhajós kénytelen volt átöltözni), ám végül teljes sikerrel járt. A szakemberek röviddel az új egység beszerelése után már hallhatták is Hubble új szívének első dobbanását, amikor közép-európai idő szerint 15:02-kor megkezdték a szerkezet életre keltését. Jelenleg az egyes berendezések részletes tesztje zajlik.

Az űrtávcsövet 12 éves pályafutása alatt most először kapcsolták ki. Ez már önmagában nagyon kényes eljárás volt, mivel ha a szerelési munka alatt valamilyen vészhelyzet miatt a Columbiának le kellett volna válnia a teleszkópról, a Hubble menthetetlenné válik.

Csütörtökre tervezik a negyedik űrsétát, amelynek során a HST új, nagyobb teljesítményű kamerája (Advanced Camera for Surveys) kerül felszerelésre.
 
Korábban az [origo]-ban:

Kómában az űrtávcső - folyamatban a legkritikusabb űrséta
2002.03.06. 14:08. A szakemberek és a lelkes amatőrök egyaránt lélegzetvisszafojtva várják, hogyan sikerül a Hubble-űrtávcső "szívátültetése", ami sajnos problémákkal indult.

Startolt a Columbia - a küldetés feladatainak bemutatása
2002.03.01. A Columbia űrrepülőgép március 1-én közép-európai idő szerint 12.22-kor sikeresen startolt a floridai Kennedy-űrrepülőtérről. A hétfőnyi legénység feladata a új műszerek felszerelése a Hubble-űrtávcsőre. A 12,3 tonna össztömegű, 13,1 méter hosszú és 4,3 méter átmérőjű óriás befogására várhatóan vasárnap kerül sor. A legénység összesen öt űrhajón kívüli munka során hajtja majd végre a szervíz-küldetés feladatait. A Columbia 1999-ben repült utoljára.

Ajánlat:

Hubble Servicing Mission 3B
A küldetés hivatalos honlapja.