Az első macska előállítása nagyban befolyásolhatja a klónozáshoz való érzelmi hozzáállást - nagy, kerek, ártatlan szemeivel jó bemelegítés lehet az első klónozott csecsemő megpillantásához.

Mint arról korábban beszámoltunk, amerikai kutatóknak először sikerült házimacskát klónozniuk. Az eredmény nem csupán tudományos szenzációnak számít - eddig hiába kísérleteztek ezzel a fajjal -, de alapvetően változtathatja meg sokak hozzáállását e nagy érzelmi viharokat keltő témához.

A világ első klónozott házimacskája, cc (copy cat)

Valószínű, hogy Ön is másképpen tekint az itt látható apróságra, mint az eddigi sertés-, birka-, tehén-, kecske- és egérklónokra. Eddig talán a legelső emlősklónhoz, az 1997-ben megszületett Dollyhoz lehetett némileg "kötődni", hiszen ő volt a legismertebb és legtöbbet fotózott "klónsztár". Láthattuk, amint kedves kis bárányból felelősségteljes birka-mamává fejlődik. Ám Dolly mégiscsak egy birka. Itt azonban egy macskát, egy "aranyos kiscicát" látunk, s nem az az első gondolatunk, hogy genetikai állománya teljesen megegyezik egy másik macskáéval, s hogy nem ivaros folyamat során fogant. Akinek már ezektől a képektől elolvad a szíve, mit fog majd szólni, ha megpillantja az első klónozott csecsemő mosolygós pofikáját? - teszi fel a kérdést a Time újságírója.

A genetikai mama, Rainbow. Az ő petefészkeiből nyerték a DNS-forrásként szolgáló cumulus-sejteket

A kismacska valóban aranyos, de pajkos nézésének mélyén elpusztult embriók véres tömege sötétlik. Mark Westhusin és kollégái (Texas A&M University) eredetileg kutyát szerettek volna klónozni, de három eredménytelen év után a másik házikedvenc felé fordult érdeklődésük. Persze itt sem volt minden fenékig tejfel: az első 82 embrióból csak egy indult komoly fejlődésnek, hogy aztán elpusztuljon a kihordására kijelölt macska méhében. Ezután sejttípust váltottak: a macskák szájának nyálkahártya-sejtjei helyett most az érett petesejtek körül megtalálható ún. cumulus-sejteket használták testi sejtként, vagyis DNS-forrásként. Öt klónozott embriót hoztak létre, amelyek közül egy jött a világra - a többi elpusztult a befogadó anya méhében. A 87:1-es arány tehát jól tükrözi, hogy a klónozás körüli biológiai problémák mit sem változtak a macska esetében sem. Az eddigi tapasztalatok alapján nem remélhetjük, hogy az ember esetében teljesen más lesz a helyzet a reproduktív klónozási kísérleteknél.

A kissé különös, cc (copy cat) névre hallgató macskaklón egy másik fontos tanulsággal is szolgál. Akik számára eddig nem volt nyilvánvaló - szerencsére már kevesen vannak ilyenek -, hogy egy klón csak genetikailag lesz megegyező "szülőjével" (vagyis a genetikai állományt nyújtó egyeddel), az most a saját szemével is meggyőződhet erről. Rainbow és cc szőrzete ugyanis eltérő, ami azzal magyarázható, hogy a macskák szőrzetszínének kialakulásában a genetikai alapok mellett szerephez jutnak a fejlődés során fellépő, véletlenszerű molekuláris hatások is.

A befogadó anya, Allie. Az ő méhébe ültették be azt az öt embriót, amelyből egy született meg: a képen hét hetes korában látható, fura nevű cc (copy cat)

Ha már egy testi tulajdonság esetében is ilyen szembeszökő lehet az eltérés, akkor nem kell bizonygatni, mennyivel inkább így van ez a "lelki" tulajdonságoknál (például az egyes személyiségjegyeknél). "A klónozás nem jelent feltámadást. Az embereknek meg kell ezt érteniük" - mondta Westhusin.

S. T.

Korábban az [origo]-ban:

Emberi embriók klónozással: hibás kísérlet
2001.11.26. A nagy hisztériát követően lassan helyükre kerülnek a dolgok: a vezető klónozási szakértők egyszerűen teljes csődnek értékelik egy amerikai cég klónozási eredményeit. Az eset mégis nagy jelentőséggel bírhat.

Az [origo] Klón-dosszéja
Az [origo] Klón-dossziéja a legfrissebb hírek mellett közérthető nyelven mutatja be a klónozás különféle típusait, rávilágít a biológiai és etikai problémákra, s feltárja a klónozás más kutatási területekkel való kapcsolatait. Az összeállításban részletes szavazás is szerepel, bővebb véleményét pedig levélben vagy a Fórumban mondhatja el. Meglepetésként pedig egy exkluzív interjút közlünk 2089-ből, amely egy hányatott sorsú klónnal készült.