Columbia: két űrséta, két pompás műszer

A Columbia űrrepülőgép legénysége sikeresen teljesítette az öt űrhajón kívüli munka kitűzött feladatait. A Hubble-űrtávcső új erőben és élesebb "szemekkel" folytathatja munkáját.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a Columbia jelenlegi küldetésének legkritikusabb feladatát, a Hubble-űrtávcső "szívátültetését" szerdán sikeresen végrehajtották. Az azóta eltelt időben végrehajtott tesztek során megnyugtató módon kiderült, hogy a Hubble minden főrendszere működőképes. Csütörtökön és pénteken két újabb űrhajón kívüli munka következett.

Jim Newman és Mike Massimino amerikai űrhajósok a negyedik űrhajón kívüli munkán

A csütörtöki űrséta alatt került sor a küldetés tudományos szempontból legizgalmasabb mozzanatára. Felszerelésre került egy új kamera - egy még élesebb "szem". Az Advanced Camera for Surveys (ACS) nevű műszer látómezeje kétszer, érzékenysége pedig ötször nagyobb a jelenleg működő - és fantasztikus felvételeket készítő - széles látószögű/bolygófényképező kameránál (Wide-Field Planetary Camera 2, WFPC 2). A WFPC 2 is a teleszkópon marad - az ACS-t a Faint Object Camera helyére szerelték be. Ezzel a legutolsó eredeti tudományos műszer is távozott az űrtávcsőről.

John Grunsfeld és Rick Linnehan amerikai űrhajósok az ötödik űrhajón kívüli munkán

Pénteken következett a küldetés utolsó, 7 óra 20 percig tartó űrhajón kívüli munkája, amely közép-európai idő szerint 17:06-kor ért véget. A fő feladat egy új, korábbinál fejlettebb hűtőegység felszerelése volt. A teleszkópra ugyanis 1997 februárjában került fel egy olyan kamera, amely a közeli infravörös tartományban is képes dolgozni, s ez felbecsülhetetlen jelentőségű például a legtávolabbi égitestek tanulmányozása során. Sajnos 1999 januárjában a kamera hűtéséhez szükséges rendszerből elfogyott a nitrogén (a rendszer gyorsabban használta, mint ahogy tervezték), így a műszert azóta nem lehet használni (az infravörös műszereket szinte az abszolút nulla fokra kell hűteni, hogy saját hősugárzásuk ne zavarja a mérést). Több mint három év után tehát a legendás NICMOS (Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer) hamarosan ismét életre kel.

A korábbi űrséták során felszerelt új napelemekkel, az új energiaszabályzó egységgel, az új kamerával és a feltámasztásra váró infravörös műszerrel egy sokkal megbízhatóbb és nagyobb teljesítményű Hubble-űrtávcső marad odafent, hogy tovább folytassa az Univerzum titkainak fürkészését.

(Fotók: NASA)

Korábban az [origo]-ban:

Magához tért a Hubble-űrtávcső
2002.03.06. Megkönnyebbülhetnek a NASA szakemberei: az új energiaszabályzó egység beszerelése után sikerült életre kelteni az optikai távcsövek koronázatlan királyát.

Ajánlat:

Hubble Servicing Mission 3B
A küldetés hivatalos honlapja.