Szívinfarktus kalkulátor az interneten

Gerd Assmann vezetésével egy német csoport a keringési betegségekkel foglalkozó Circulation című szaklapban táblázatot tett közzé. Felhasználásával kiszámítható az infarktus kockázata, ami segít a szívhalál megelőzésében.

A fejlett országokban a szív- és érrendszeri, ha úgy tetszik, keringési betegségek állnak az első helyen a halálokok listáján. A közhiedelemmel ellentétben az infarktust nem mindig jelzik előre a mellkasi fájdalmak. Assmannék szerint a közeli infarktus már nyolc adatból kiszámítható. Egy nagy tanulmány értékeléséből vették az adatokat, és tizenöt éven át figyelték 25 000 német kísérleti személy egészségi állapotát. A kockázat kiszámításánál figyelembe kell venni az életkort, az esetleges cukorbetegséget, a nikotinfüggőséget. Érdeklődtek a kutatók az öröklődési tényezők felől, például fordult-e elő infarktus a közvetlen rokonságban. Ismerni kell az LDL- és HDL-koleszterinszint, a triglicerid-szint és a szisztolés vérnyomás adatait (vagyis a táblázat kitöltése előtt ezeket meg kell méretni).

Ez az egyszerű és kevés időt igénybe vevő kockázatitényező-számítás az infarktus miatt veszélyeztetettek ezreinek életét mentheti meg. A vizsgált személy adatainak behelyettesítésével az orvos a táblázatból pontszámot olvas ki, amely megadja a kockázat mértékét.

A táblázat kezelése egyszerű, a kutatók szeretnék, ha elterjedne a használata. E célból a táblázatot és az értékek kiszámítási módját is bemutatják az interneten: http://www.chd-taskforce.com/risk-english.htm

A weboldal tanácsokat is tartalmaz a megelőzésre. A kockázat értékelése után következik a számítás alapjául szolgáló betegségek gyógyszeres kezelése és az életmód-változtatás.

Assmann táblázatának van egy fogyatékossága: kizárólag férfiak adatain alapszik, és nőkre közvetlenül nem alkalmazható. Igaz, hogy Assmann szerint a nőknél az infarktus veszélye 45 év alatt gyakorlatilag nulla és 45-65 év között is csak negyedakkora, mint a férfiaknál. Hatvanöt éves kor felett az előfordulás gyakorisága már független a nemtől; e korosztályokban nők vannak többségben, az infarktus őket is fenyegeti.

Wolfner András