Magyar rákgyógyszer klinikai tesztelése Amerikában

Az N-Gene Research Laboratories megállapodást kötött az amerikai Allos Therapeutics Incorporation-nel, az N-Gene által Magyarországon kifejlesztett, a rák elleni kezelés hatékonyságát növelő molekula közös fejlesztésére – tájékoztatott a Magyar Technológiai Innovációs Alap.

Az N-Gene Research Laboratories Incorporationt magyar kutatók alapították 1997-ben, a céget az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték be. A biotechnológiával foglalkozó vállalkozás magyarországi leányvállalatánál fejlesztették ki azt a molekulát, amely csökkenti a kemoterápiás gyógyszerek káros mellékhatásait, és ezáltal hatékonyabbá teszi a rákos megbetegedések kezelését.

Az Allos az egyesült államokbeli forgalmazás jogáért cserébe 2 millió dollárt ruház be a N-Gene cégbe, továbbá átvállalta a BGP-15 nevű molekula teljes klinikai kipróbálását és jóváhagyatását az Egyesült Államok piacán. A közlemény szerint az amerikai engedélyeztetés az N-Gene-nek mintegy 30 millió dollárjába került volna e megállapodás nélkül.

A Magyar Technológiai Innovációs Alapot (Hungarian Innovative Technologies Fund - HITF) 1999-ben 5 millió dolláros alaptőkével hozta létre a Hungarian-American Enterprise Fund, hogy kockázati tőkét nyújtson induló kisvállalkozások számára.

A HITF kifejezetten innovatív vállalkozásokba, azok közül is a csúcstechnológiai területeken működő informatikai, távközlési, gyógyszerészeti, biogenetikai és gyógyászati cégekbe fekteti pénzeszközeit.

A portfóliójába tartozó N-Gene cégnél tavaly végrehajtott 6 millió dolláros tőkebefektetésben a HITF fél millió dollárral vett részt más amerikai alapok - köztük több Soros-érdekeltségű biotechnológiai befektetési alap - mellett.