Emlőrák: még hatékonyabb gyógyszer

Az emlődaganat "új" gyógyszere hatékonyabb az eddigi legjobbaknál.

A menopauza utáni nők korai emlődaganatának kezelésére a jelenleg forgalomban lévő egyik leghatékonyabb gyógyszer a tamoxifen. A tamoxifen pályafutásának öt éve alatt remek eredményeket produkált. Azoknál a menopauza utáni nőknél, ahol a daganat az egyik emlőben már megjelent, 50%-kal csökkentette a daganat másik emlőben való megjelenésének esélyét. Ugyancsak nagyszerű eredmény, hogy a magas kockázati csoportba tartozó egészséges nőknél - tehát akik például genetikai okok miatt hajlamosabbak a betegségre - egyharmadával csökkentette az emlődaganatok megjelenését.

E nagyszerű eredményeket is túlszárnyalja az anastrozole (amely egyébként ugyanannak a cégnek a terméke). Az anastrozole 58%-kal csökkenti a daganat másik emlőben való megjelenésének esélyét a menopauza utáni, korai emlődaganatos nőkben azokhoz képest, akik tamoxifent szedtek. A mellékhatások - hőhullámok, trombózis, méhrák - intenzitása és előfordulási aránya is kisebb az új gyógyszer esetében.

A cég kutatói a Barcelonában megrendezett 3. európai emlőrák-konferencián számoltak be 2,5 éves vizsgálataik eredményeiről, amelyek 21 ország több mint 9000 páciensén alapulnak.

Az anastrozole hatásának lényege, hogy gátolja egy női nemi hormon, az ösztrogén termelését a menopauza utáni nőkben. Az emlődaganatok többsége a menopauza utáni nőknél lép fel, s az esetek 75%-a az ösztrogén-anyagcserével áll kapcsolatban.

Az anastrozole várhatóan az év során kerül engedélyezésre az emlőrák korai formáinak kezelésére a világ számos országában. Jelenleg csak az előrehaladott állapotban lévő betegségek esetében alkalmazzák.