Megoldódni látszik a lőpor-összeesküves rejtélye

A brit országos könyvtár dolgozói úgy vélik, hogy megtalálták annak a húsz hordónyi puskapornak a maradványait, amellyel Guy Fawkes 1605-ben megpróbálta felrobbantani a parlament épületét és meggyilkolni I. Jakab királyt minisztereivel együtt.

Fawkes. 1606-ban a parlamenttel szemben felakasztották

A könyvtárosok a puskapor szemcséire a londoni épület padlásán, egy cipődobozban rejtőzködő barna borítékban bukkantak rá. A doboz a XVII. században élt előkelő műgyűjtő, John Evelyn hagyatékából került elő.

A könyvtár dolgozói a dobozban a puskaport rejtő borítékon kívül három feljegyzést is találtak. Az egyiken a következő szöveg olvasható: "Puskapor. 1605. Puskapor, amellyel ez az istentelen a levegőbe akarta repíteni a parlamentet. JE (John Evelyn)."

A másik két feljegyzés a XIX-XX. századból származik. Az egyik egyértelműen Evelyn levelét támasztja alá, a másik azonban ellentmond annak. A kérdéses papírlapon mindössze egy mondattöredék áll: "nincs több belőle".

A könyvtár szóvivője szerint a cipődoboz tartalma az eddig előkerült legjobb bizonyíték a Fawkes-féle összeesküvésre. Véleménye szerint a boríték kétséget kizáróan XVII. századból való puskaport rejt.

1605. novemberében Guy Fawkes és néhány társa a katolikusok erősödő angliai elnyomása ellen tiltakozásul fel akarta robbantani a londoni parlament épületét.

Az összeesküvők tettük végrehajtásához kibéreltek egy pincét, amely benyúlt a parlament Temze-parti épülete alá. Ott azután az összeesküvés katonai szakértő részvevője, Guy Fawkes húsz puskaporos hordót helyezett el és szénnel álcázta azokat.

A hatóságok azonban az összeesküvést leleplezték, Fawkest 1605. novemberben letartóztatták és 1606. januárban a parlamenttel szemben felakasztották.

A brit országos könyvtár gyűjteménye eddig is bombasztikus kollekció hírében állt, de a Fawks-féle puskapor felfedezésével irodalmi értelemben is egyértelművé vált, hogy a könyvtárosok valóságos puskaporos hordón ülnek.