(Tini)kijárási tilalom Angliában

Este 9-től reggel 6 hat óráig tartó kijárási tilalmat vezetnek be a 15 év alattiak számára májustól a közép-angliai Corby városában, élve azzal a lehetőséggel, amelyet a brit kormány tavalyi törvénymódosító rendelete teremtett.

Ha a rendőrök az adott időszakban gyerekre bukkannak a város utcáin, hazaviszik és szüleit kérdőre vonják, miért engedélyezték késői kimaradását.

A brit kormányrendelet azért engedélyezte a tinikijárási tilalom bevezetését, mert egy korábbi kísérletben bebizonyosodott, hogy ily módon akár felére is csökkenthető az adott térségben a bűncselekmények száma.

A tilalom elrendelésére a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények számának megugrása késztette a város rendőrségét. A három hónapos időszakra bevezetendő intézkedést először Corby azon térségében léptetik életbe, ahol a lakosok és a boltosok a rablások, lopások nagyszámú megnövekedésére panaszkodtak.

A körzetben a múlt évben tizenévesekből álló bandák felgyújtották a Safeway kiskereskedelmi lánc új üzletközpontját, gépkocsikat raboltak el, hogy aztán egy kis kocsikázás után az elhagyott utcákon felgyújtsák a járműveket.

A bűncselekmények, köztük fiatalok által elkövetett rablások, lopások elszaporodása általános probléma Nagy-Britanniában, miközben a bűnözés évek óta országosan fokozatosan csökken, az utcai erőszakcselekmények száma tavaly átlag 29 százalékkal nőtt. Corby adott térségében - a BBC riportja szerint - 100 százalékkal emelkedett a leginkább fiatalok által elkövetett bűntettek száma.

A bűnözés visszaszorítására a kormány átfogó programot dolgozott ki. Ennek része a Corbyban bevezetésre kerülő intézkedés, amely a szülőknek felelősségét helyezi előtérbe. Tony Blair kormányfő és Tessa Jowell oktatási miniszter közösen kampányt kezdett a szülők erélytelensége, nemtörődömsége ellen.

A helyi önkormányzatokat felszólították: éljenek a törvények biztosította lehetőségekkel, és büntessék meg azokat a szülőket, akik szemet hunynak gyermekeik iskolakerülése, rendszeres rendbontása, közösségellenes magatartása fölött.

Felismerve a fiatalkorú bűnözés és a rossz iskolai eredmények közötti összefüggést, az oktatási miniszter egyben átfogó programot hirdetett meg a 11-14 éves korosztály oktatásának színvonalasabbá tételére, a diákok tanulmányi ösztönzésére, magatartásuk javítására.