"Norika 3", az akku nélküli diagnosztikai minikamera    

Japán kutatóknak sikerült kifejleszteniük a világ első akku nélküli minikameráját orvosi vizsgálatok céljaira. A kapszulába rejtett berendezés az emberi szervezet belsejében helyét folyamatosan változtatva harminc másodpercenként képes videofelvételeket sugározni.

Az "igazi" Norika

A készüléket a naganói (Észak-Japán) székhelyű  RF System Lab. állította elő, amely egészségügyi célokra szolgáló kamerák és gyógyászati eszközök gyártására  szakosodott - közölték a kutatók.

Az új minikamerák embereken történő kipróbálása júniusban kezdődik különböző japán egyetemeken, abban a reményben, hogy idővel sikerül megkímélni a pácienseket (rákos betegeket vagy fekélyben szenvedőket) az endoszkópiás vizsgálatok okozta fájdalmaktól.

Kísérletek folynak majd az Egyesült Államokban a Harvard egyetemen és a kaliforniai egyetemen is.

A kapszulát, miután elvégezte feladatát, kihajtják majd a szervezetből. Elvben több alkalommal is felhasználható lenne, de nincs szándékunkban a már használt kapszulákat újabb vizsgálatnál alkalmazni - hangsúlyozta a gyártó cég szóvivője.

A minikamera, amely néhány éven belül a jelenleg használatos endoszkópok helyét töltheti be, nem nagyobb egy emberi ujj hegyénél - hossza 2,3, átmérője egy centiméter.

Egy ilyen berendezést tartalmazó kapszula ára száz dollár alatt lesz, de az általa sugárzott videófelvételeket felfogó eszköz és a kivetítéshez szükséges monitor együttesen ma még mintegy 10 000 dollárba kerül.

A kapszula mikrohullámos vezérléssel változtatja helyét az emberi szervezetben és képes tengelye körül is forogni, ami lehetővé teszi a műtétet végző sebésznek, hogy panorámaképet kapjon a páciens egész bélrendszeréről.

A szóvivő szerint lehetséges, hogy a minikamera forgalmazását az amerikai hatóságok még a japán egészségügyi minisztérium előtt engedélyezni fogják.

Egy izraeli cég már kifejlesztett hasonló szerkezetet, az azonban akkuval működik, és az orvosok mérgező anyagok kibocsátásától tartanak arra az esetre, ha a kapszulát nem sikerülne kihajtani a szervezetből.

A Japánban kifejlesztett minikamera egy szép színésznőről, Norika Fudzsivaráról kapta a nevét, mint a team szóvivője közölte, azért, hogy a kifejlesztésén dolgozó, kizárólag férfiakból álló csoport "szeretettel végezhesse munkáját".

Ajánlat:

A "Norika 3" honlapja