Kezdődik a kozmikus vasútépítés

A csütörtökön a Floridából induló Atlantis amerikai űrrepülőgép hét fős legénységének egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megkezdje a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az első "kozmikus vasút" megépítését.

Igaz, a szó legszorosabb értelmében nem vasútról van szó, mert az ISS-en a vonat és a pálya nem vasból, hanem alumíniumból készült. A 97 centiméter magas, 274 centiméter hosszú és 261 centiméter széles, 885 kilogrammos szerkezet emellett korántsem hasonlít földi társaira. Tulajdonképpen egy sínautóhoz lehetne hasonlítani, amely egyben mozdony és vasúti kocsi is.

A járművet két villanymotor hajtja, amelyek összteljesítménye mindössze a lóerő századnyi része, de az űrvonat így is 23 tonna hasznos teher szállítására lesz képes, tekintve, hogy szinte a teljes súlytalanság körülményei között fog "zakatolni". Sebessége persze nem lesz éppen csúcsteljesítmény, mert jó egy órát vesz majd igénybe, míg befutja az elkövetkező évek során kiépítendő mintegy 100 méteres pályáját. (Más kérdés, hogy eközben a sínnel együtt száguldva mintegy 28 ezer kilométert tesz meg a Föld körül.) Masinisztája sem lesz, a houstoni földi irányítóközpontból, vagy az űrállomáson állandó jelleggel dolgozó űrhajósok mozgatják távvezérléssel.

Az angol nevén Mobile Transporter az űrállomás építkezésének egyik kulcseleme. Az ISS ugyanis egyre terebélyesedik - végeleges kiépülését követően alapterülete futballpálya nagyságú lesz -, s a megnövekedett távolságok miatt az űrsínautó platójára szerelt Canadarm2 kanadai gyártmányú robotkar segítségével juttatják el a szerkezeti egységeket és napelemtáblákat az űrsiklók kikötőjéből a rendeltetési helyükre, illetve végeznek szükség esetén javítási munkákat.

A Mobile Transporter kizárólag tehervonatként fog közlekedni, de a későbbiekben az űrhajósok is kapnak egy személyszállító járművet. Az első 13 méteres sínpár lefektetését azonban még egy fontos feladat előzi meg. Az űrállomás Destiny nevű amerikai moduljához rögzítik az S0 jelzésű, 13,4 méter hosszú és 4,6 méter széles, 12 247 kilogrammos rácsos tartószerkezetet, amely az űrbázis hatalmas külső vázszerkezetének alapelemét képzi (az ábrán fehér színben).

Az Atlantis startját csütörtökre, hazai idő szerint 19 és 23 óra közé tervezik. A hét fős legénység négy űrhajón kívüli munkát hajt végre a küldetés alatt.

Ajánlat:

A Nemzetközi Űrállomás hivatalos honlapja

Korábban az [origo]-ban:

Amerikai-orosz űrtervek
2002.01.18. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2002-ben előreláthatólag űrsétarekord várható.