Különös tekintettel arra, hogy idén április 1-re esett a húsvéthétfő, alkalmi meglepetéssel állt elő egy kezdő alsó-ausztriai biotechnológiai cég. A kutatók bejelentették: sikerült géntechnikai úton elérniük, hogy a tyúkok kocka alakú s ezzel az eddiginél lényegesen jobban raktározható és szállítható tojásokat tojjanak.

Mint arról az osztrák APA hírügynökség beszámolt, a figyelemre méltó eredményt úgy érték el, hogy manipulálták a tojás kerekdedségét biztosító gént a házi tyúk DNS-láncában. A törekvés nem rögtön járt sikerrel, mert először körte  és banán alakú, majd nyolcszögletű tojásokhoz vezetett, de mostanra már több tyúk is rendszeresen szabályos kocka alakú tojásokat rak.

Identifikációs gondokat a tojás átformálódása a tapasztalatok szerint nem okoz: a kockákon a tyúkok ugyanúgy költenek, mint korábban a tojásdad tojásokon.

Ízüket tekintve a biotech-tojások nem térnek el a hagyományos tojástoktól.

Egyelőre azonban megoldatlan gond a 4x4 centiméteres kockák lerakásával jelentkező mellékhatás: a szögletes tojások sem egészen egyforma méretűek, s a nagyobbaknál a sarkok sérüléseket okozhatnak a tyúkoknak. A kutatók most e probléma megoldásán dolgoznak, mert - mint mondták - nem szeretnék, ha az intézet előtt állatvédők tüntetnének.

A megoldást abban keresik, hogy ugyancsak géntechnikai úton szögletessé alakítsák a nyílást, amelyen a tojások elhagyják a tyúkokat, ám a vonatkozó kísérletek egyelőre nem jártak sikerrel.

Nemcsak szögletes, színes is

Egy másik területen viszont szép eredményeket ért el az intézet: arra számítanak, hogy tyúkjaik hamarosan színes tojásokat tojnak majd.

Az intézet vezetője elmondta: a hagyományos tojások sem mind fehérek, s most a színüket szabályozó gént akarják  manipulálni. A kísérletek eredményeként hamarosan feleslegessé válik majd a húsvéti tojásfestés, mert a génkezelt tyúkok egyből piros, kék vagy zöld tojásokat tojnak majd.

Jelenleg az intézetben a kocka alakú tojások méretének szabályozásán fáradoznak, s a cél az, hogy az élek 3-3,3 centiméter tűréshatár között maradjanak. Ezt azért tartják szükségesnek, mert a hűtőszekrények ajtajának mélysége többnyire 10 centiméter, s ezek normáinak megváltoztatása nehezebb feladat lenne, mint a kerekded tojások négyszögesítése.

Az intézet vezetője azt is bejelentette, hogy fél éven belül további eredménnyel dicsekedhetnek majd. Most ugyanis azon dolgoznak, hogy mintegy felhajtható fedelűvé tegyék a tojásokat.

Ugyancsak génmanipuláció útján ugyanis azt szeretnék elérni, hogy egy bizonyos helyen köröskörül vékonyabb legyen a tojás héja. Ezt az ásványvizes üvegek csavaros fedeléhez hasonlóan kell elképzelni, s ha sikerülne a célt elérni, apró csavarintással lehetne elkerülni a lágy tojások kényelmetlen lefejezését - idézte az intézet vezetőjét az osztrák APA hírügynökség, igaz, szigorúan április bolondjának napjára időzítve a "hírt".