Visszatért a harmadik kínai űrhajó

Kína legutóbb felbocsátott ember nélküli kísérleti űrhajója sikeresen visszatért a Földre. Az eredmény alapján egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az ázsiai ország - a világon harmadikként - képes lesz embert küldeni az űrbe, akár már a következő évben.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Sencsou-3 űrhajót március 25-én bocsátották fel. Az ember nélküli küldetés fő feladata az életfeltételeket biztosító berendezések tesztelése volt. A kínai hivatalos források az egy hetes repülés teljes sikeréről számoltak be, miután az űrhajó visszatérő egysége a tervek szerint földet ért Belső-Mongóliában (a képen).

A Sencsou-3 fedélzetén egy mesterséges űrhajós is helyet kapott: egy érzékelőkkel sűrűn teletűzdelt bábu, amelynek segítségével folyamatosan mérhették az életműködésekhez szükséges környezeti feltételek (például a hőmérséklet és az oxigénszint) változásait.

Kína eredetileg 2005-re tűzte ki az első emberes űrrepülés időpontját, szakértők szerint azonban ez akár 2003-ban megvalósulhat, s az első "taikonauta" már a Sencsou-4 fedélzetén is repülhet. Kína középtávú tervei közé tartozik, hogy 2010-ben embert szeretne küldeni a Holdra.

A Sencsou-1 1999 novemberében repült. A 12 órás küldetés alatt 14-szer kerülte meg a Földet, s a pályára álláshoz és a visszatéréshez szükséges rendszereket tesztelték. A Sencsou-2 2001 januárjában indult, s már 108 keringést végzett bolygónk körül. Ekkor kezdték meg az életfenntartó rendszerek tesztelését, egy majom, egy kutya, egy nyúl és néhány csiga segítségével. Mivel a visszatérő kapszulát az első űrhajóéval ellentétben nem mutatták be, a nyugati sajtó a küldetés sikertelenségéről cikkezett. Kína azonban tagadta ezeket a híreszteléseket.

Korábban az [origo]-ban:

Kína személyzet nélküli űrhajót bocsátott föl

Részletek a Sencsou-űrhajóról