Az Pánikszoba című filmben Jodie Foster korszerű belső bunkerbe menekül New York-i lakásában, amikor betörők zavarják meg a nyugalmát. A film alkotóinak a jelek szerint sikerült olyan témát találniuk, amely érzékenyen érinti a közönséget. Az Egyesült Államokban ugyanis a filmtörténet legjövedelmezőbb húsvéti mozija lett, csupán a nagyhét végén rekordnagyságú 30 millió dollárt hozva az alkotók konyhájára.

(Ha valaki nem látta a filmet, de tervezi, hogy megnézi, akkor döntse el, hogy továbbolvas-e, mert a cikk a film egyes részleteit is feltárja.)

Az igazi pánikszobák, amelyeket az amerikai biztonságtechnikai cégek inkább a visszafogottabb "biztonságos szoba" (safe room) elnevezéssel jelölnek, egyre gyakoribbá válnak a gazdag amerikaiak otthonaiban, akik attól tartanak, hogy betolakodók, emberrablók, bérgyilkosok vagy terroristák áldozatai lesznek.

Ezek a biztonságos kamrák igazi státuszszimbólummá váltak például Beverly Hillsben, ahol a feltételezések szerint már több ezer ilyen kamrácska is van.

Ezek a szobák lehetnek egészen egyszerűek, amelyekbe csak telefon, esetleg hűtő fér be, de vannak olyanok is, amelyekben videorendszer, számítógépek, légtisztító berendezések, sőt, bakteriális háború elleni védelem is található.

"A bunkerszobák piacán igen nagy a kínálat. A vásárlók számos extrát is választhatnak; az izolátorszoba pédául - a padlóba épített acélgerendáknak köszönhetően - akár egy esetleges padló alatti robbantástól is megvédi a benne tartózkodókat, de nem ritkák a nyomásálló ablakok és a golyóálló falak sem (ez utóbbiak ránézésre teljesen olyanok, mint egy közönséges fal)" - mondta Bill Rigdon, a Building Consensus, egy "biztosszobák" építésére szakosodott Los Angeles-i cég elnöke.

"Ügyfeleink közt vannak kuwaiti üzletemberek, filmcsillagok, producerek, rendezők, szoftvercégek és a Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok vezetői" - árulta el Rigdon.

Ugyanakkor egyre több cég is igényel biztonsági szobát; sőt az amerikai kormányzati épületeknek is van legalább egy hasonló terme, ahová az alkalmazottak vészhelyzetben menekülhetnek.

A biztonság kérdése

"A filmben a 'pánikszoba' csődöt mond, de a mai technológia segítségével ennek nem kéne előfordulnia" - állítja Mark Llewellyn nyugalmazott FBI veterán, biztonsági szakértő. Véleménye szerint a filmben bemutatott szoba biztonsági szempontból nem volt megfelelő.

A pánikszobában addig lehet maradni, amíg csak akar az ember: párc percig, vagy akár napokon át. "A lényeg az, hogy bentről irányíthatunk gyakorlatilag mindent, miközben mi magunk érinthetetlenek vagyunk. Vannak olyan szobák is, amelyekből vészkijárat segítségével nyílhat menekülés, vagy rendőrségi bebocsáttatás."

A legkorszerűbb biztonsági szobák nem lehetnek meg független telefonvonal, áramfejlesztő, oxigénellátó, és számítógépekkel vezérelt zárt-láncú képernyők nélkül. Ráadásul joystick segítségével lehet nyitni és zárni a lakásban lévő ajtókat, ablakokat, így akár csapdába is ejthetjük a lakásba behatolókat.

Változó igények

Szeptember 11. után a korábbiaknál összetettebb kívánságok is megjelentek: például az lépfene-pánik miatt megnőtt a biológiai támadással is dacoló menedékek iránti igény. A cégek ezért olyan légszűrő berendezéseket dobtak piacra, amelyek képesek elhárítani a biológiai fegyverek támadásait is.

Sőt, az olyan külön vízellátású zuhanyzórendszerek is kelendőek, amelyekkel a veszélyes, mérgező anyagok könnyen lemoshatók a bőrfelületről.

Az sem ritka, hogy az elektromos elosztók és biztosíték-kamrák (ahol visszakapcsolható az áram, ha kimegy a biztosíték) másolatait is elhelyezik a lakásban, hogy ezzel is időt lehessen nyerni, ha a támadók le akarnák kapcsolna az áramot.

Megvásárolhatók továbbá olyan mini, high-tech kamerák is, amelyek képesek 360 fokos szögben forogni és folyamatosan közvetíteni, mi történik a lakásban, a kertben, az utcán.

És már léteznek olyan speciális rádiórendszerek, amelyek segítségével akkor is kapcsolatban lehet maradni a külvilággal, ha a mobil- vagy a műholdas kommunikáció felmondaná a szolgálatot.

Egy elektronikus pánikszoba ára kb. 50 ezer dollártól több száz ezer dollárig terjedhet.