Sokk és kétségek az emberi klón-terhesség bejelentése után

A világ tudósai megdöbbenéssel vegyes hitetlenkedéssel reagáltak a pénteki bejelentésre, miszerint folyamatban lehet az első emberi klón-terhesség.

Severino Antinori elsőként szeretne teljes emberi szervezetet klónozni. A hírhedt olasz nőgyógyászt és termékenység-specialistát akkor ismerte meg a világ, amikor lehetővé tette, hogy egy 62 éves asszony gyermeket szülhessen (fotó: Dylan Martinez/Reuters)

Mint arról pénteki cikkünkben beszámoltunk, Dr. Severino Antinori olasz nőgyógyász egy Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett találkozón bejelentette, hogy az ember teljes (reproduktív) klónozását célzó programjának egyik résztvevője nyolc hetes terhes, és méhében klónozással létrehozott emberi embrió van.

"Programunk igen előrehaladott fázisban van. A programban részt vevő párok ezreiből egy asszony nyolc hetes terhes" - idézte Antinori szavait a Gulf News című, az Egyesült Arab Emirátusokban angol nyelven megjelenő lap. A lap szerint Antinori Abu Dhabiban, a Zayed Centerben megtartott előadásakor válaszolta ezt egy kérdésre, de nem szolgált további információkkal. A hír a New Scientist című rangos tudományos ismeretterjesztő lap honlapján is megjelent pénteken.

Antinori azóta sem erősítette meg kijelentését, de nem is cáfolta azt. A Reuters szombati telefonos megkeresésekor azt nyilatkozta, hogy "nem beszél újságírókkal", és letette a kagylót.

A klónozás világhírű szaktekintélyei erős kétkedéssel fogadták Antinori kijelentését, amely máris nagy vihart kavart. A kutatók szerint Antinorinak haladéktalanul kommentálnia kellene a fejleményeket. Egyelőre teljes a bizonytalanság - az eddigiek alapján még azt sem lehet eldönteni, hogy a terhes nő méhében valóban klónozott embrió van. Sőt, lehetséges, hogy erre később sem lesz mód. "Nem hiszek abban, hogy ezek az emberek igazat mondanak majd" - nyilatkozta lesújtóan Antinoriról és munkatársairól Rudolf Jaenisch, a klónozási kutatások élvonalába tartozó Whitehead Institute vezető klónozási szakértője.

Az eddig nyilatkozó kutatók mindegyike a klónozásban rejlő óriási veszélyeket hangsúlyozza. Jaenisch egyszerűen gyalázatosnak nevezi a kísérleteket, s az állatoknál szerzett tapasztalatok alapján azt állítja, hogy a magzat születés előtti halála lenne a legjobb végeredmény - tekintetbe véve a rengeteg fejlődési rendellenességet a különféle állatfajok klónozásakor.

Amennyiben Antinori állítása igaz, akkor ez lenne az első emberi klón-terhesség, s minden korábbinál hevesebben lángolhatnak fel a klónozás körüli szakmai, jogi, etikai és vallási viták.

Korábban az [origo]-ban:

Antinori szerint terhes egy nő az első emberi klónnal
2002. április 5. Dr. Severino Antinori olasz nőgyógyász egy Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett találkozón bejelentette, hogy az ember teljes (reproduktív) klónozását célzó programjának egyik résztvevője nyolc hetes terhes, és méhében klónozással létrehozott emberi embrió van.