Pályán az Atlantis - sínen az űrvasút

A tervezetthez képest négy napos késéssel látnak majd munkához a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szerelői, megkezdve az első Földön kívüli vasúti rendszer építését.

A felmerült problémák elhárítása után végül hétfőn, közép-európai idő szerint 21 óra 44 perckor a floridai Kennedy Űrközpontból felszállt az Atlantis űrrepülőgép. Egy számítógépes hiba miatt majdnem ismét halasztás történt, ám végül 11 másodperccel a lefújás előtt sikerült azt elhárítani. A 11 naposra tervezett STS-110 jelű küldetés legfontosabb feladata, hogy rögzítsék az Űrállomáshoz a Mobile Transporter sínpárjának első, 13 méteres darabját, amelyhez négy űrséta végrehajtására lesz szükség.

A 2001. szeptember 11-e után megszigorított biztonsági intézkedéseknek megfelelően a start pontos időpontját és az űrhajósok végső felkészülésének helyszínét egészen addig titokban tartották, amíg meg nem érkeztek a 39B kilövőálláshoz. Három eltévedt kis repülőgépet pedig vadászgépekkel kísértek ki a Kennedy Űrközpont körüli, 60 km-es védett légtérből.

Az 54 éves Jerry Ross, aki már 22 éve űrhajós, két repülési rekordot is megdönthet: ő az első ember, akit hétszer lőttek ki az űrbe, illetve miután 49 éves kollégájával kiléptek az űrbe, ők lesznek az első nagypapa-páros, akik űrsétára indultak.

Ajánlat:

Nézze meg a fellövést videofelvételen!

A következő évek Nemzetközi Űrállomáshoz induló küldetései

Korábban az [origo]-ban:

Kezdődik a kozmikus vasútépítés
2002. április 2. A csütörtökön a Floridából induló Atlantis amerikai űrrepülőgép hét fős legénységének egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megkezdje a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az első "kozmikus vasút" megépítését.