Egy argentin hangyafaj, amelyet mintegy 80 évvel ezelőtt hoztak be Európába, mára minden idők legnagyobb ismert szuperkolóniáját hozta létre.

A kolónia 6000 méter hosszan húzódik Észak-Olaszországtól Dél-Franciaországon át Spanyolország Atlanti-óceáni partjaiig. A összefüggő bolyok milliói milliárd és milliárd hangyát rejtenek.

A rivális bolyokba tartozó hangyák általában gyilkos indulattal viseltetnek egymás iránt, de a szuperkolónia hangyái felismerik egymást és készek együttműködni - még akkor is, ha a szuperkolónia legtávolabbi pontjáról, több ezer kilométer távolságból valók.

Az argentin faj (linepithema humile) valószínűleg a hajón szállított növények felszínén érkezett az európai kontinensre. Új hazájába érkezve villámgyorsan elszaporodott és hamarosan visszaszorította a mintegy 20 őshonos európai hangyafajt.

Hangyás dolgok

  • Több, mint 4 500 fajt ismerünk
  • Magasan szervezett kolóniákban élnek
  • Az életet a terméketlen nőstény dolgozók irányítják
  • Ők tartják fenn a kolóniát: élelmet keresnek, gondozzák az utódokat
  • Csak a szárnyas nőstény (a királynő) képes párosodni
  • A hímek párosodás után elpusztulnak
A tudósok nem tudják pontosan, hogyan is jött létre a szuperkolónia. A kutatók feltételezése szerint a betolakodók kezdeti sikerei hatására sűrűn lakott bolyok alakultak ki, ami viszont inkább kedvezett az együttműködésnek, mint az agressziónak.

Az evolúció pedig megerősítette ezt a jelleget, mert azok a bolyok, amelyeknek nem kell folyamatosan belső küzdelemtől tartaniuk, több energiájuk marad a riválisaik elleni küzdelemre.

"Érdekes, hogy az új élőhely hatására megváltozhat a társas szerveződés jellege" - véli Laurent Keller, a Lausanne-i Egyetem professzora, aki szerepet játszott a szuperkolónia azonosításában. "Ebben az esetben például az eddig ismert legnagyobb együttműködő szervezethez vezetett."

Szagról kiszúrják egymást

Keller professzor és munkatársai szerint elképzelhető, hogy a szuperkolónia napjai meg vannak számlálva. Előbb vagy utóbb a rivális hangyacsoportok egymás ellen fordulhatnak.

A szuperkolóniának van is riválisa: egy hasonló, meglehetősen harcias argentin hangyaboly-láncolat, amely Spanyolországban él.

Jürgen Heinze, az Erlangen Egyetem (Németország) hangyaszakértője, aki rendkívül fontosnak tartja a felfedezést, véleménye szerint valamilyen genetikai hasonlóság húzódik végig a kolónián.

"Amikor egy hangya egy másik hangyával találkozik, el kell döntenie, hogy az ellenség-e, vagy egy bolyba tartoznak. Ennek eldöntéséhez különféle ismertetőjegyeket, elsősorban illatmintákat alkalmaznak. A hangyák szaga a genetikai felépítéstől is függ.

A genetikai változatosság sokszínű ismertetőjegyeket szül, míg a genetikai hasonlóság akár azt is eredményezi, hogy a hangyák hasonló illatúak lesznek, és nem lehet különbséget tenni a saját és az idegen bolyba tartozók között."

Ajánlat:

Argentine Ants - let's stop the invasion! - részletes ismertető a fajról