Komolyan kell venni, ha horkol a gyerek

Szülők és orvosok többnyire bosszantó, de alapjában véve ártalmatlan jelenségnek tartják, ha a gyermek álmában horkol. A horkolás azonban az úgynevezett apnoe jele is lehet, amikor alvás közben ismételten rövid időre leáll a légzés.

Ez a semmi esetre sem ritka, de gyakran fel nem ismert jelenség magatartásbeli és tanulási  zavarokhoz vezethet a gyermek növekedése közben. "A szülőknek tudniuk kell, hogy a horkolás nem okvetlenül normális jelenség gyerekeknél és fel kell hívniuk rá az orvosok figyelmét" - ajánlotta Carole Marcus, az amerikai John Hopkins-egyetem alvásközpontjának munkatársa.

Különösen a két és nyolc év közötti gyermekek hajlamosak horkolásra. Legtöbbjüknél ez mandulanagyobbodással, valamint orrpolippal jár együtt és arról ismerhető fel, hogy a gyermek alvás közben nehezen, hosszasan lélegzik, időnkénti rövid kihagyásokkal.

Ezeknél a kihagyásoknál a gyerekek többnyire csak pillanatokra riadnak fel, anélkül azonban, hogy teljesen felébrednének. Alvásuk ismételt megzavarása miatt azután másnap fáradtan ébrednek. Előállhat olyan helyzet is, hogy a gyerek másnap izgágán viselkedik vagy problémái támadnak a tanulással.

Bizonyos esetekben az alvási apnoe helyett az orvosok tévesen figyelemzavart állapítanak meg a gyereknél. Azt is megfigyelték, hogy az ilyen gyerekeknek lassúbb a növekedése. Ritka ugyan, de előfordul éjszakai ágybavizelés és magas vérnyomás is.

A még nem iskolás korú gyerekeknél nem ritka jelenség a megnagyobbodott mandula és az orrpolip okozta orrhang, vagy gyakran a nyitott száj is. A végleges diagnózis megállapításához ilyenkor ajánlatos megfigyelni a gyerek éjszakai alvását.

Apnoe esetén az első teendő a mandulák és a polipok eltávolítása. Ezzel megszüntethető a tünetek nagy része. Vizsgálatok útján sikerült ugyanis megállapítani, hogy a műtétet követően enyhültek a magatartási és tanulási problémák az érintett gyerekeknél. Azt is megfigyelték, hogy felgyorsult az ilyen gyerekek növekedése.