Az afrikai kontinens első űrhajósa, Mark Shuttleworth öt éves kora óta szeretne eljutni a világűrbe. A 28 éves fokvárosi üzletembernek nem okozott gondot a 20 millió dolláros menetjegy megváltása.

A tervek szerint április 25-én, közép-európai idő szerint  7 óra 26 perckor a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről útnak indul a világűrbe a Szojuz TM-34 űrhajó, fedélzetén az űrturizmus történetének második fizető utasával, a dél-afrikai Mark Shuttleworth-szel. Cikkünk a mostani repülés programja és háttérinformációi mellett betekintést ad az űrturizmus jelenlegi állásába.

A Szojuz TM-34 űrhajó legénysége (balról jobbra): Mark Shuttleworth, Jurij Gidzenko, Roberto Vittori

A Szojuz-34 személyzetének legfontosabb feladata, hogy a jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) mentőűrhajóként kapcsolódó Szojuz űrhajót lecserélje. (Az űrhajók szavatosságának lejártával az ilyen cserékre folyamatosan szükség van.) A repülés parancsnoka az orosz Jurij Gidzenko, aki már járt a Nemzetközi Űrállomáson, hiszen 2000. novemberétől öt hónapon keresztül ő volt az ISS első állandó személyzetének beosztott űrhajósa, fedélzeti mérnöke. Űrhajós társa egy olasz mérnök és pilóta, a 38 éves Roberto Vittori, az olasz légierő alezredese, aki az Olasz Űrügynökség és az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósaként vesz részt a repülésen. Harmadik társuk Mark Shuttleworth, a repülés fizető utasa. A repülés teljes időtartama 10 nap, amelyből 8 napot az ISS-hez kapcsolódva töltenek az űrutasok. Visszatérésüket május 5-ére tervezik, amikor Kazahsztán sztyeppéin érnek majd földet a "régi" Szojuzzal.

Shuttleworth alapos orvosi vizsgálatokon és kemény kiképzésen esett át

A 28 éves fokvárosi üzletember élete nagy álmát valósíthatja meg ezzel az utazással. Egyik nyilatkozata szerint öt éves kora óta szeretne űrhajós lenni. Informatikai tanácsadóként sikerült karriert csinálnia, és ami a legfontosabb, meggazdagodnia, így a fiatal multimilliomosnak nem okozott gondot a 20 millió dolláros menetjegy megváltása. (A tarifa tehát egyelőre változatlan, hiszen az első űrturista, Dennis Tito 2001. áprilisi repüléséért ugyanekkora összegtől volt kénytelen megválni. Az árak csökkenése csak a nagyobb kínálat új eszközöknek köszönhető megjelenése után várható.) Shuttleworth egyébként újságírók előtt saját nevével is kedélyesen elviccelődött, elmondta ugyanis, hogy sokak szerint az amerikai űrrepülőgépre asszociáló vezetékneve helyett találóbb lenne, ha a mostani repüléséhez használt űrhajó neve alapján Soyuzworthnek hívnák. Hozzátette, hogy az egykori orosz űrrepülőgépre, a Buránra utaló Buranov név is megfordult a fejében.

Jelöltként alapos űrhajóskiképzésen kellett részt vennie. Első lépésként végrehajtotta az űrrepülését lebonyolító cég, a Space Adventures űrhajós előminősítő programját. Ennek keretében MiG-25 és MiG-29 típusú repülőgépeken - természetesen csak utasként - nagy magasságú szuperszonikus repüléseken vett részt, súlytalansági teszteket hajtott végre, alapos orvosi vizsgálaton esett át és kiképzést kapott a Szojuz űrhajó szimulátorán. Shuttleworth már a Csillagvárosban végrehajtott űrhajóskiképzést is felejthetetlen élményként élte meg. Tavaly nyáron az űrrepüléshez szükséges összes, az előzőeknél alaposabb orvosi vizsgálatokat is elvégezték rajta, majd megkezdte az adott küldetésre történő célirányos űrhajós-felkészülést. Ezt április elejére fejezte be, majd múlt héten, április 19-én elutazott a start helyszínére, Bajkonurba.

Nagyon fontos különbség Tito tavalyi és Shuttleworth mostani repülése között, hogy a dél-afrikai milliomos nem csupán az űrrepülés élményét akarja élvezni, hanem a súlytalanság körülményei közt a fedélzeti kutatómunkába is be szeretne kapcsolódni. Nemcsak fizet tehát a repülésért, hanem dolgozik is közben, tehát a legénység teljes jogú tagja szeretne lenni, nem egyszerű utas.

A második űrturista már kutatómunkát is végez majd

Két kísérletét hazája egyetemei állították össze számára. A Port Elizabeth Egyetem kutatói ara kérték, hogy a HIV-vírus és az emberi immunrendszer fehérjéiből próbáljon meg a világűrben kristályokat előállítani. Ez remélhetőleg hozzásegíti a kutatókat annak megértéséhez, milyen szerepet játszanak ezek a fehérjék, és így esetleg olyan gyógyszert tudnak kifejleszteni, amelyik befolyásolhatja a HIV-vírus immunrendszerre gyakorolt hatását. A Stellenbosch Egyetem professzora, Daniel Barry által kigondolt kísérletben patkányokból és juhok szarvából származó sejtek viselkedését fogja a mikrogravitációs környezetben tanulmányozni. A kísérlet során különböző elemeket fog a sejtekbe juttatni, majd a mintákat lefagyasztják, hogy a további vizsgálatokat a Földön végezhessék el.

Különösen nagy jelentősége van az egész afrikai kontinens számára az AIDS-szel kapcsolatos kutatásnak, hiszen az ENSZ főtitkárának az AIDS afrikai terjedésével foglalkozó különmegbízottja szerint 2001-ben Afrikában 2,3 millió ember halt meg HIV fertőzés következtében. Éppen Dél-Afrikában különösen súlyos a helyzet, hiszen ebben az országban tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 4,7 milliót, miközben évente 70 000 újszülött fertőzötten jön a világra.

Shuttleworth a Nemzetközi Űrállomás kommunikációs rendszereivel ismerkedik a NASA Johnson Űrközpontjában

Tavaly óta jelentősen változott az Egyesült Államok űrturizmushoz való hozzáállása. Akkor a NASA sokáig ellenezte, hogy az ISS építésének fázisában civilek látogassanak a munkaterületre. Azóta sikerült az érintett feleknek megegyezésre jutniuk, ezért mostani űrrepülése során Shuttleworth szabadon közlekedhet az ISS teljes területén, beleértve természetesen az amerikai modulokat is. Orosz részről kezdettől fogva pozitív volt a hozzáállás, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a mintegy 600 millió dolláros éves költségvetésből gazdálkodó orosz űrkutatás számára számottevő bevételi forrást jelent a 20 millió dolláros viteldíj rájuk eső jelentős hányada. Nem csoda, hogy Szergej Gorbunov, az Orosz Repülési és Űrügynökség (RAKA) sajtótitkára már tavaly decemberben, Shuttleworth utazásának bejelentésekor nagy elismeréssel nyilatkozott a Space Adventures tevékenységéről, amely cég közvetítő szerepet játszott a RAKA és a jelölt között. Gorbunov már akkor bejelentette, hogy a Space Adventures részéről további űrturista-jelöltekre számítanak.

Dennis Tito turistarepülésével összehasonlítva jelentős különbséget figyelhetünk meg az űrturista hazájának hozzáállásában is. Emlékeztetünk arra, hogy az USA állampolgár, sőt, egykori NASA mérnök Tito esetében éppen az Egyesült Államok hivatalos szervei igyekeztek akadály gördíteni a repülés útjába. Ezzel szemben Shuttleworth-t repülése alkalmából múlt héten levélben köszöntötte Jacob Zuma, a Dél-Afrikai Köztársaság alelnöke. Az alelnök levelében hangsúlyozta, hogy egész Dél-Afrika büszke leendő űrhajósára. Emlékeztette őt arra, hogy szerencsés hazatérését követően hazája számít arra, hogy tapasztalatait megosztja honfitársaival, ami ösztönzőleg fog hatni Dél-Afrika ifjúságára a természettudományok és a matematika tanulásában. "Mindvégig gondoljon arra, hogy lélekben Önnel vagyunk" - zárta sorait az alelnök.

Súlytalansági próba - repülés a nemzeti lobogóval

Sok sajtóközlemény megemlíti, hogy Shuttleworth az afrikai kontinens első űrhajósa. Ugyanakkor egyes afrikai újságcikkek emlékeztetnek arra, hogy Patrick Baudry francia űrhajós, aki 1985-ben a Discovery amerikai űrrepülőgép fedélzetén járt a világűrben, 1946-ban Kamerunban született. A többség álláspontja szerint azonban Shuttleworth az első, aki "egy afrikai állam lobogója alatt" űrhajózik. E véleményt Zuma alelnök is osztotta, aki hangsúlyozta, hogy Shuttleworth az első ember, aki afrikai állampolgár, ami az egész kontinens számára óriási eredmény.

Shuttleworth szerződésének megkötése alkalmából, tavaly decemberben egyébként Eric Anderson, a Space Adventures elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy nagyon izgatottak Shuttleworth útját illetően, mert a második magán űrutas repülését cégük közreműködésének köszönhetően továbbiak fogják követni. Elmondta azt is, hogy a Space Adventures jelenleg az egyetlen olyan vállalkozás a piacon, amely teljes körű szolgáltatást nyújt az űrhajóssá válás felé vezető úton. Ebbe beletartoznak azok az elemenként is megvásárolható, előkészítő programok, amelyekkel Shuttleworth felkészítése is kezdődött, de a cég például VIP látogatásokat is szervezett Bajkonurba, a mostani űrhajóindítás élő megtekintésére. A cég következő űrturista-jelöltje egyébként - amint arról rovatunkban a közelmúltban hírt adtunk - Lance Bass, az 'N Sync nevű együttes énekese, aki minden idők legfiatalabb űrhajósa lehet. Októberi startja azonban egyelőre még nem biztos, mert az akkori egyetlen férőhelyért egy másik cég, a MirCorp jelöltjével kell versengenie, aki egy lengyel üzletember.

Both Előd

A második és a további űrturisták útjainak részleteire, illetve az űrturizmus fejlődésének alakulására rovatunkban később rendszeresen visszatérünk.

Ajánlat:

Space Adventures

Mark Shuttleworth honlapja

A Szojuz TM-34 űrhajó legénysége

Korábban az [origo]-ban:

Hazatért az Atlantis - indul a második űrturista