Dél-Európában több a fiú

Európában nagyobb esélyünk van, hogy fiúgyermekünk szülessen, ha a déli országokban élünk, mintha északon.  Észak-Amerikában pont fordítva van, az északi Kanadában nagyobb eséllyel születik fiú utódunk, mintha Mexikóban élnénk. Mindezt egy máltai felmérés mutatta ki, de elfogadható magyarázatot nem talált az eltérésekre.

A Guardamangiában lévő Saint-Luc kórház orvosa, Victor Grech és kollégái elemezték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1958 és 1997 közötti születésekre vonatkozó adatait Észak-Amerikában, és az 1950-1999 közötti adatokat Európában. Összességében az adatok 3 százaléka hiányzott. Megállapításaikat a British Medical Journal című szaklap április 26-i számában tették közzé.

Európát a szélességi fokok szerint három kategóriába sorolták. Az első csoportot déli országok jelentették a 35-40. szélességi fokok között: Bulgária, Görögország, Olaszország, Málta, Portugália és Spanyolország. A következő csoportot Európa középső része alkotja a 40-55. szélességi fok között: ide tartozik Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svájc és Nagy-Britannia.

A harmadik csoportot a 55. szélességi foktól északra lévő országok: Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország alkotják. Az észak-amerikai régiót következőképpen osztották fel: Kanada az 50. szélességi fok fölött, az Egyesült Államok a 30-50. szélességi fok között, valamint Mexikó a 30. szélességi foktól délre.

A születések nemek szerinti megoszlását az elmúlt ötven évben vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az olyan mediterrán országokban, mint Görögország, Olaszország, Spanyolország, szignifikánsan több fiúgyermek született, mint Európa középső és északi részén. Észak-Amerikában pedig éppen ellenkező tendenciát tapasztaltak, vagyis több fiúgyermek született északon. A szerzők elismerik, hogy a nem találtak magyarázatot a jelenségre, de azt kizárták, hogy mindebben a hőmérsékletnek lenne szerepe.