Kisgyerekek tömeges házassága

Összesen mintegy 3000 gyermekházasságot kötöttek a napokban a közép-indiai Csattiszgarh állam több falujában. Az ifjú párok igencsak ifjak: a vőlegények és menyasszonyok életkora 4 és 13 év között mozog.

A tömeges gyermekesküvőket, amelyekre minden évben Rámnaváni hindu ünnep idején kerül sor India bizonyos törzsi övezeteiben, elítélte az FFDA emberjogi és gyermekvédő szervezet, amely fölkereste a szóban forgó államot. A helyi hatóságok azt ígérték, hogy "megvizsgálják az információkat".

A házasuló gyermekek százai még párjuk nevét sem tudják, és nem igazán fogják fel a házasság értelmét - hangsúlyozza a szervezet. A különös hagyományról beszámoló The Hindu napilap megjegyzi, hogy a térség falvaiban 70 százalék körüli az írástudatlanság.

Az FFDA beszámolója szerint általában "a kislányokat már serdülőkoruk elérésekor elküldik a majdani após-anyós házához. Tizenkét-tizenhárom évesen teherbe esnek A csecsemő- és gyermekhalandóság magas, a nők fiatalon meghalnak különféle betegségekben."

Jóllehet Indiában a törvény nem teszi lehetővé a 18 év alatti nők és a 21 év alatti férfiak számára a házasságot, a gyermekek és serdülők kényszerű frigye igen gyakori bizonyos félreeső területeken az ottani ősi hagyományok, a környezet erőteljes nyomása miatt