Dawn és Kepler: kisbolygók, exobolygók

A NASA 2001 végén elfogadta két új űreszköz tervét, amelyek 2006-tól két aszteroida és számos Naprendszeren kívüli bolygó megismerésében segítik majd a kutatókat.

Mindkét űrprogram költségvetésére egyenként 300 millió dollárt szánnak, a Discovery-program keretében. A kettős választás kissé meglepő, mert a szakemberek csak egy űrszonda építésének támogatására számítottak. Az utolsó fordulóban "kiesett" harmadik program a Jupiter belső szerkezetének tanulmányozását célozta volna. A viszonylag olcsó, jól meghatározott feladatot végrehajtására tervezett űrszondák teljes mezőnye ennél azonban sokkal nagyobb, 26 tagú volt.

A Dawn-program (magyarul: hajnal, születés) a Vesta és Ceres kisbolygókat tanulmányozza, amelyek ismereteink szerint a legnagyobb tömegű aszteroidák. Az űreszköz 2010-ben pályára áll majd a Vesta, négy évvel később pedig a Ceres körül. Közelről eddig csak sokkal kisebb méretű aszteroidákat volt alkalmunk vizsgálni, például az Eros-t, amelyek talán a Cereshez és a Vestához hasonló nagyobb égitestek töredékei lehetnek. A kutatások végső célja: feltárni a Naprendszer keletkezésének, a bolygók kialakulásának titkait, mivel ezek a nagy méretű égitestek is kisebb darabokból álltak össze. A Dawn érdekessége, hogy az első olyan kifejezetten tudományos űrszonda lesz, amely ionhajtóművet használ. (Az új típusú meghajtási technika ugyan sikeresen mutatkozott be a Deep Space-1 űrszondán, ám ennél a programnál 12 új technológiai megoldás, köztük az ionhajtómű kipróbálása volt az elsőszámú feladat.)

A Kepler fedélzetén egy 1 m átmérőjű űrteleszkóp lesz, amelynek fő célja más csillagok körül keringő, a Földhöz hasonló típusú bolygók felfedezése. A keresési módszer a bolygó csillag előtti periodikus átvonulása által okozott kismértékű fényesség-csökkenésnek a kimutatásán alapul, amely jelentősen növelheti majd az exobolygók eddig ismert mintegy 80 fős táborát.

Frey Sándor

Ajánlat:

A Dawn hivatalos oldala

A Kepler hivatalos oldala

A NASA új Naprendszer-kutatási filozófiáját képviselő Discovery-program

Korábban az [origo]-ban:

Egy csillagközi űrszonda tervei
2002. április 18. A megfelelő csillagközi űrszonda tervezése sokat várat még magára. Kérdés, hogy tudományunk nem elég fejlett ehhez, vagy csupán az érdeklődés, a ráfordítandó fantázia és idő hiányáról van szó?

Föld-típusú exobolygók reménye
2002.04.11. Napjainkban már nem az a kérdés, hogy léteznek-e bolygók más csillagok körül is, hanem hogy vannak-e közöttük a mi Földünkhöz hasonló, szilárd felszínű kőzettestek.