Lyukhiány lett az importsajt végzete

Vágólapra másolva!
A sajtoknak nemcsak ízük és illatuk, hanem a lyuksűrűségük is fontos jellemvonásuk - derül ki a németországi sajtszakemberek szakvéleményéből.
Vágólapra másolva!

Ha szabványokról van szó, a németek nem ismernek tréfát. Ez lett a veszte egy új-zélandi cégnek, amely sajtjával kívánta meghódítani a német piacot.
Az engedélyezési eljárás során az illetékesek kikérték a Német Tejipari Szövetség (VDM) szakvéleményét is, amely lesújtó volt. A VDM ügyvezető igazgatója határozottan ellenzi a távoli országból származó ementáli importját - arra hivatkozva, hogy az nem tesz eleget egy német földön lényeges kritériumnak.

"A hazai hagyomány és a sajtfogyasztók elképzelése megegyezik abban, hogy az ementálinak egyenletes eloszlásban kell tartalmaznia lyukakat - fejtette ki véleményét Thomas Kützemeier. - A lyukak átmérője cseresznye nagyságú, ez a fő ismérve az ementálinak. Ezzel szemben az új-zélandi sajtban egyáltalán nincsenek lyukak, márpedig ez irritálná a német fogyasztót."

A fenti szakvélemény alapján az illetékes főhatóság nem adott behozatali engedélyt az új-zélandi cég ementálijának. A német sajtkedvelőket így nem fogja bosszantani egy lyuk nélküli ementáli rémes látványa – s tovább válogathatnak a hazai, svájci vagy francia eredetű "valódi" ementáli sajtok között.